Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Op zoek naar weerbare tomaten die tegen een stootje kunnen

Lange periodes van droogte, gevolgd door extreme weersomstandigheden, hebben de planning van veel teeltbedrijven flink verstoord. De wetenschap werkt hard aan oplossingen om de gevolgen van klimaatverandering en andere uitdagingen in de tuinbouw het hoofd te bieden.

Het Europese project Harnesstom, met een budget van €8 miljoen, richt zich op de ontwikkeling van tomatenrassen die beter bestand zijn tegen ziektes en klimaatverandering. Ook worden technieken ontwikkeld om de veredeling van nieuwe rassen te versnellen. Het project verenigt 22 partners. Vanuit Italië komt de medewerking van het onderzoeksagentschap Enea, de Universiteit van Napels Federico II, de Universiteit van Tuscia en het zaadhuis Semiorto Sementi. De coördinatie ligt bij het Spaanse onderzoeksinstituut Csic.

Enea leidt het onderzoeksprogramma gericht op snellere en efficiëntere veredeling. Daarnaast levert het belangrijke bijdragen aan andere onderdelen, zoals het opzetten van een Europese genetische databank voor tomaten, kwaliteitsverbetering en milieu-impactanalyses.

"De moderne tomaat is het resultaat van jarenlang selectief telen, waardoor de genetische basis steeds smaller is geworden", zegt Giovanni Giuliano, onderzoeksdirecteur bij Enea. "We combineren traditionele veredeling met innovatieve genetische technieken. Zo voegen we nieuwe genen toe die de resistentie en kwaliteit verbeteren."

Het Harnesstom-project startte acht jaar na de publicatie van een studie over het tomatengenoom in Nature, een onderzoek dat door Enea werd geleid. "De kennis die we destijds opdeden, wordt nu concreet toegepast in de zaadveredeling", aldus Giuliano. "Dit laat zien hoe sterk de verbinding is tussen fundamenteel onderzoek, toegepaste wetenschap en technologische innovatie. Zeker in de agrarische sector, een sleutelindustrie voor onze economie."

Voor meer informatie:
Enea
anna.arcamone@enea.it