Na de start van de oogst met kleinere hoeveelheden een paar weken geleden, is het nieuwe slaseizoen nu volop aan de gang op het groente-eiland Reichenau. "Vanaf week 10-11 verwachten we retailers over de hele linie te kunnen voorzien van verse kassla," meldt Christian Müller, adjunct-directeur van Reichenau-Gemüse. De meest zuidelijke coöperatie van Duitsland houdt zich voornamelijk bezig met de teelt en afzet van kropsla, Lollo Rosso, eikenbladsla en krulsla.
De eerste kleine hoeveelheden sla waren klaar voor de oogst in de laatste week van januari. De eerste hoeveelheden werden vanaf week 7 geleverd aan regionale levensmiddelenwinkels, aldus Müller. "Februari was vooral vrij donker, waardoor een deel van de groei achterbleef. Desondanks zijn de eenheidsgewichten en kwaliteiten van de vroege sla tot nu toe behoorlijk overtuigend."
Grotere oogsten aan het begin van het seizoen zijn niet per se een voordeel. "Het mes snijdt altijd aan twee kanten: vorig jaar hadden we bijvoorbeeld iets meer licht en daardoor meer groei, wat leidde tot een grotere oogst en prijsdruk. Al met al was 2024 een nogal onbevredigend teeltjaar voor sla, terwijl de voortekenen voor dit jaar tot nu toe vrij goed zijn."
De eerste promoties met kropsla vinden plaats direct na carnaval in week 10-11. De afzetperiode voor kropsla is gecentreerd tussen eind februari en maart tot het begin van de vollegrondoogst in de Pfalz en op de Fildernvlakte. Op de foto: kasteler Thomas Huber.
Op het groente-eiland wordt ongeveer 80 hectare in de vollegrond en 40 hectare in kassen verbouwd. Op het vasteland is er ongeveer 18 hectare vollegrond en 14 hectare kassen. Kassla markeert traditioneel de start van het nieuwe groenteseizoen. "Vanuit het oogpunt van onze teeltbedrijven is het belangrijk om het nieuwe jaar goed te beginnen en, indien mogelijk, wat geld in het laatje van de telers te brengen. In dit opzicht draagt een goede slaoogst aanzienlijk bij aan de stemming onder de telers," aldus Müller.
In de komende weken zullen bijna een miljoen kroppen sla worden geoogst, evenals ongeveer 600.000 kroppen krulsla (op de foto) en de populaire soorten Lollo Rosso en eikenbladsla. De krop sla weegt ongeveer 350 gram per stuk en wordt voornamelijk los verpakt in herbruikbare kratten (Ifco of EPS).
Structurele reorganisatie in het verschiet
De voortdurende kostenstijgingen hebben ook een overeenkomstige impact op de bedrijven die lid zijn van Reichenau-Gemüse eG, bevestigt Müller. "We zien een lichte verschuiving in de teelt, omdat men over het algemeen minder probeert het teeltproces te versnellen om eerder op de markt te zijn. In dit verband hebben we gemerkt dat telers al proberen om waar mogelijk energie te besparen. Door de moeilijke inkomenssituatie en andere redenen sluiten sommige bedrijven ook hun deuren, zodat er een geleidelijke structurele aanpassing plaatsvindt binnen de coöperatie. De geteelde hoeveelheden sla zijn tot nu toe echter relatief constant gebleven."
Krulsla in plaats van Novita
Door de jaren heen is het sla-assortiment van de coöperatie bewust beperkt gebleven tot de drie bovengenoemde soorten. Er zijn echter verschillende variëteiten binnen elk van de afzonderlijke productsegmenten. Müller: "Onze tuinders richten zich op stabiele, relatief snelgroeiende en resistente rassen. Het assortiment rassen wordt voortdurend ontwikkeld in nauw overleg met de adviesdienst en de veredelaars. Een beslissende ontwikkeling was de overstap van Novita naar krulsla vier jaar geleden. Het waren vooral de stabiliteit en langere houdbaarheid van de sla, een mengsel van eikenblad en Batavia, die ons overhaalden om deze weg in te slaan en we zijn zeer tevreden met de resultaten in de teelt tot nu toe," besluit Müller.
Voor meer informatie:
Christian Müller
Reichenau-Gemüse eG
Marktstraat 1
78479 Reichenau, Duitsland
Tel +49 7534 9200 31
ch.mueller@reichenaugemuese.de
www.reichenaugemuese.de