Tholen - Bij BestPeppers waren de wortelproblemen in de paprikateelt nog in de hand te houden, maar mede door de gevolgen die hij bij collegatuinders zag, besloot Wilfred van den Berg ook naar een organisch substraat over te stappen. Hij koos voor 100% kokos van Dutch Plantin. "We durven weer te telen", zegt de eigenaar van kwekerij Best Peppers.
Marathon lopen
"Telen is toch te vergelijken met een marathon lopen. En eigenlijk wil je niet alleen over die finish komen, maar ook goed eindigen", vertelt Wilfred. "De afgelopen jaren zagen we de wortelproblemen in de paprika's toenemen en zijn we veiliger gaan telen. Dan haal je die eindstreep wel, maar eindig je qua opbrengst in de middenmoot, of zelfs in de achterhoede." Vorig jaar deed het bedrijf een proef met een organisch medium. "Geen uitval, een sterker gewas, een hoger vruchtgewicht en een hogere eindproductie", somt hij op. "Door nu totaal te kiezen voor organisch materiaal, kokos, komen we terug in de voorhoede."
Wortelproblemen spelen de paprikasector de afgelopen jaren behoorlijk parten. In zijn dertigjarige carrière als teler heeft Wilfred zoiets nog niet eerder gezien. Zelf heeft het bedrijf geen kassen hoeven te ruimen, maar de beelden van collega's joegen hem schrik aan. "Ook bij collega's met een sterk gewas. Op vrijdag waren er wat problemen, en na een warme week konden ze twee weken later ruimen. Als je het op het verkeerde moment krijgt, in de verkeerde weersomstandigheden, dan lijkt je teelt afgelopen. Zonder oplossing hadden we iets anders moeten gaan telen", constateert hij nuchter. "De risico's zijn te groot." Bovendien is er nog veel onduidelijk over waar de problemen vandaan komen. "Wat het is, daar zijn de meningen over verdeeld, maar feit is dat het in Nederland sterk tot uiting komt. Bij de kwekerijen die in de VS en Canada op organisch materiaal werken, zagen ze de problemen niet."
Net als een groot deel van de Nederlandse paprikasector, en de kwekerijen die in Canada en de VS op anorganisch materiaal werkten, is hij dan ook overgestapt op een organisch substraat. Waar veel telers kozen voor een potgrondmengsel, koos Wilfred voor zijn hele kwekerij van 11 hectare voor puur kokos van Dutch Plantin. "Het wordt geperst aangeleverd: je legt het op de goot en kunt aan de slag. Een mengsel moet je losmaken en opkloppen, en iedereen doet dat toch net anders. Kokos heeft een hoge uniformiteit en dat zorgde voor een makkelijke start van de teelt", vertelt hij. "Bovendien kunnen we bij Dutch Plantin, anders dan bij geperforeerde matten, zelf bepalen waar we het draingat willen hebben, en dat voorkomt dat de wortels in de goot groeien." Dit jaar ging dus de hele kas over naar kokos, en dat bevalt prima. De planten groeien goed weg en de eerste productie wordt in week 14 verwacht. "Het wortelt goed in en is goed gezet, dus tot nu toe zijn we zeker tevreden."
Wim Roosen van Dutch Plantin met team Best Peppers: Wilfred van den Berg, Tijn van den Berg en Merijn van Lith
Teeltgroep
Via Wim Roosen van Dutch Plantin zit Wilfred ook in een teeltgroep met telers die op hetzelfde substraat werken. Elke twee maanden komt de club bij elkaar om de ervaringen met het nieuwe medium te testen – want het is toch anders telen. "Het is stuurbaarder. Je kunt makkelijker wat droger gaan en daarna het toch weer vochtiger krijgen. Bij steenwol is een percentage dat droog heeft gelegen, eigenlijk verloren. Je krijgt het moeilijk weer vochtig. Nu kunnen we gerichter sturen waar de plant behoefte aan heeft."
Maar veel belangrijker is echter dat Wilfred zoals hij het zelf zegt, weer durft te telen. "De afgelopen seizoen probeerden we veiligheid in te bouwen. We druppelden preventief mee om het bodemleven sterk te houden, en dat is nu niet meer nodig. Nu durven we weer scherper te telen en richten we ons op een topproductie."
Overstappen naar kokos was voor de wortelproblemen eigenlijk nooit bij Wilfred opgekomen. "Het was niet eerder nodig. Steenwol is altijd goed gegaan en is een vertrouwd substraat. De hele keten is bovendien goed geregeld: van goot tot afvoer. En het ging altijd goed." Omdat kokos tot voorheen relatief weinig gebruikt werd in de Nederlandse teelt, zijn daar nog minder voorzieningen voor. "Met de groep proberen we nu bijvoorbeeld ook een gezamenlijke afvoer voor de matten te vinden. Het is goed organisch materiaal, dus ik verwacht dat deze gesprekken in de loop van het seizoen gaan komen, en dat deze sector zich verder ontwikkelt naarmate er meer kokos gebruikt wordt in de Nederlandse tuinbouw." En dat niet alleen; met de blik op de toekomst, zijn ze in overleg over verdere ontwikkelingen in het kokos. Een opkweekpot van puur kokos, onder andere. "Tot nu toe zijn we gewoon heel tevreden. De planten staan er prachtig bij." En de teler zelf eigenlijk ook. "We durven weer. We zijn weer aan het telen."

