Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Loek Smets, Lycke van Boekel en Ad Pollux over carnaval in de AGF:

"IJsbergsla voor de shoarma, sinaasappelen als strooigoed en stamppotten met honderden kilo's tegelijk"

Tholen - Carnaval; je hebt er niks mee of de week staat al lang geblokkeerd in de agenda. Maar beïnvloedt het de AGF-verkoop? We vroegen het een aantal groothandels in de typische Carnavalsgebieden.

"Carnaval beïnvloedt de verkoop wel, maar niet meer zo gigantisch als vroeger. In Nederland zie je dat veel horecazaken gesloten zijn en die hoeven minder in te kopen. In Duitsland varieert het flink tussen de verschillende plaatsen. In katholieke steden als Keulen en Düsseldorf wordt bijvoorbeeld echt nog wel carnaval gevierd", vertelt Ad Pollux van Eurofresh uit Venlo. "In aanloop naar carnaval zie je bij horecazaken die zijn ingesteld op het uitgaanspubliek, zoals shoarmazaken en cafetaria's, de vraag wel toenemen. Komkommers, sla, tomaten en uien worden dan net wat meer gevraagd."

"Verder heb je Duitse klanten die al ver vooraf kleine maten fruit bestellen, dat als strooigoed uit de auto's wordt gegooid", vertelt Ad, die 32 jaar geleden Prins Carnaval was in Venlo. "Tachtig procent van ons team viert fanatiek carnaval. Hier in Venlo leeft het nog altijd enorm en ook de nieuwe generatie wordt ermee opgevoed. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het aantal carnavalsvierders in vergelijking met tien jaar terug ongewijzigd is: 51 procent van de Limburgers gaat verkleed de deur uit. In Venlo wordt het zelfs drukker, omdat je een trek ziet van de dorpen naar de stad. Zelf hebben we de openingstijden aangepast en sluiten we op maandag en dinsdag om 12.00 uur in plaats van 15.00 uur. Maar op woensdag is het weer gewoon business as usual."


Vastelaovend in Venlo

Ook volgens Loek Smets van P. Smets uit Geleen is het vieren van carnaval erg plaatselijk. "Dat is echt per dorp en stad afhankelijk. Zelf heb ik het idee dat het in Duitse steden als Keulen en Aken nog veel meer leeft dan hier in Nederland. Onze klanten bevinden zich in een straal van zo'n 150 kilometer rond Geleen, dus er zitten er genoeg bij waar carnaval geen issue is, maar in de echte carnavalsregio's heb je die week wel wat minder omzet."

"In de carnavalsregio's verkoop je tijdens carnaval wat meer ijsbergsla of Spaanse uien voor bij de shoarma. Hier in Limburg mogen ze nog met sinaasappelen gooien, dus daar gaan er ook altijd wat meer kistjes van weg voor de optocht." Qua personeelsbezetting heeft Smets een aantal collega's die fanatiek carnaval vieren en een aantal die juist graag willen werken. "Zelf heb ik dit jaar een compromis met mijn vrouw. Zij houdt van carnaval en ik van skiën, dus tot maandag vieren we carnaval en daarna ben ik op wintersport."

"In bepaalde gebieden ligt de verkoop wel helemaal stil. Het is erg druk in de stad, dus lastig om het centrum goed te bereiken. Daarbij komt dat de restaurants vaak helemaal gesloten zijn, omdat ze zelf gaan carnavallen of dat het restaurant omgebouwd is tot kroeg", vertelt Lycke van Boekel van Boekel AGF Horecagroothandel uit 's-Hertogenbosch. "Er zijn wel speciale momenten, zoals 'Route korte Put' of 'Veurproeven'. We verkopen dus wel extra stamppotten, deze gaan bij sommige restaurants per honderden kilo's tegelijk per bestelling."

Lycke van Boekel

Volgens Lycke is het geen uitdaging om het personeel in de carnavalsperiode aan het werk te houden. "Er zijn een aantal mensen die structureel zelf willen carnavallen, dus vaak heft het een het ander juist goed op, qua bezetting." Wel heeft ze het idee dat steeds meer mensen carnaval vieren, omdat het ook boven de rivieren actueel is. "Er zijn zelfs hele feestbussen en Oeteldonk-pakketten te bestellen. Zelf vier ik donderdag Route korte Put en dan verder nog twee dagen in Oeteldonk. Ik woon in de binnenstad, dus dat is ideaal."

Voor meer informatie
Ad Pollux
Eurofresh
Mob: +31 (0)6 11180209
ad@eurofresh.nl
www.eurofresh.nl

Loek Smets
P. Smets & Zn
Hofdwarsweg 11
6161 DE Geleen
046 47 42 381
Loek@psmets.nl
www.psmets.nl

Lycke van Boekel
Boekel AGF Horecagroothandel
De Meerheuvel 8
5221 EA 's-Hertogenbosch
Tel: 073 760 1200
boekel@boekelagf.nl
www.boekelagf.nl