Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"We hebben nu voor het eerst augurken in de kas"

Het Duitse familiebedrijf Ruff-Häring is sinds drie jaar actief in het jaarrond telen van radijs. De groenten worden het hele jaar door aangeboden, zowel aan de retail als via de eigen kraamverkoop op de groothandelsmarkt. "De verkoop van radijs in de winter was tot nu toe relatief zwak, vooral in de retail. Maar gezien het feit dat we in de winter misschien niet eens de helft van de hoeveelheid hebben die we in de zomer produceren, is het resultaat toch erg goed," zei Stefanie Häring tijdens een interview op locatie in het Neurenbergse Knoblauchsland.


De kerncompetentie van het bedrijf is nu al drie jaar lang de jaarronde teelt van radijs. De eerste radijzen werden buiten gezaaid op 20 februari. Radijs in de open lucht wordt meestal eind oktober geoogst. Daarna gaat de teelt naadloos verder met product uit beschermde teelt (folie en kassen).

De eerste promotiecampagnes voor radijs beginnen meestal pas in april, bij de start van het buitenseizoen, vervolgt Häring. "In de winter concurreren we rechtstreeks met laaggeprijsde producten uit Italië, waarvan sommige voor slechts € 0,50 per bundel in de retail worden aangeboden. Het is voor ons onmogelijk om op prijsniveau mee te komen, ook al hebben we het duidelijke voordeel van kortere transportroutes. Desondanks zijn we zeer tevreden met de huidige prijzen." Op de lokale groothandelsmarkt in Neurenberg worden regionale producten daarentegen hoger gewaardeerd, zelfs in de winter.


De laatste veldsla van het seizoen van dit jaar wordt momenteel geoogst en exclusief via de groothandelsmarkt op de markt gebracht. Sinds het bedrijf zich bewust heeft gespecialiseerd in radijs, is de slateelt gereduceerd tot andijvie. Verder worden courgettes, koolrabi, selderij, kool, aardappelen en uien nog steeds in de vollegrond geteeld.

"We hebben een heel mooie marktniche gevonden met de jaarronde teelt van radijs," vervolgt Häring. "We telen voornamelijk rode radijs, maar als de groothandel dat wil, kunnen we ook kleine hoeveelheden witte radijs leveren. In de praktijk komt dit echter zelden voor."


In eigen kassen worden de benodigde jonge planten geteeld, wat veel zorg vereist. De eerste radijsjes worden in week 8 in de koelcellen geplant.


Peter en Stefanie Häring in de radijskas. De eerste radijzen van het seizoen worden naar verwachting begin april geoogst. Foodretailklanten worden deels rechtstreeks en deels via het nabijgelegen hoofdkantoor van marketingpartner Franken-Gemüse bevoorraad.

Uitbreiding van het assortiment augurken
Iets meer dan een jaar geleden breidde het bedrijf zijn teeltcapaciteiten uit met een nieuwe, verwarmde foliekas. "Dit is een multifunctionele faciliteit waarin we vorig jaar al met succes radijzen hebben geteeld. In week 4 hebben we nu op proef augurken van het ras Harmonie geplant en we kijken uit naar de oogstresultaten. De verkoop zou zeker verzekerd zijn, want er zijn veel Oost-Europese kopers op de groothandelsmarkt die specifiek op zoek zijn naar kleine komkommers van vingergrootte om in te maken," besluit het bedrijf.


De nieuwe foliekas met augurken. De familie Ruff-Häring teelt groenten op in totaal ongeveer 30 hectare, waarvan ongeveer 2 hectare onder beschermde teelt valt.

Voor meer informatie:
Stefanie Häring
Ruff-Häring GbR Gemüsebau
Loher Hauptstraße 116
90427 Neurenberg, Duitsland
Tel.: +49 911 345355
info@ruff-haering.de
www.ruff-haering.de