Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan de Visser stopt na 35 jaar bij KWS Vegetables

“Mensen onderschatten hoe interessant en leuk de zaadveredeling is”

Tholen - Na 35 jaar werkzaam te zijn geweest bij KWS Vegetables, is Jan de Visser in januari gestopt bij het veredelingsbedrijf. Hij blikt terug op een mooie tijd waarin spinazieveredeling een centrale rol speelde. "Toen ik in 1990 bij Pop Vriend Zaadteelt en Zaadhandel begon, werd ik verwelkomd met zeven zakjes spinaziezaad en ben ik direct begonnen met uitzaaien. Het bedrijf richtte zich voornamelijk op bonenveredeling, maar door de vraag vanuit de industrie naar spinazierassen kwam hier verandering in."

"Doelstelling niet helemaal gehaald"
Jan zette een spinazieveredelingsprogramma op met als doel rassen te ontwikkelen voor de verwerkende industrie in Europa. "We moesten niet alleen nieuwe rassen ontwikkelen, maar ook de keten opzetten, van hybrideteelt tot kwaliteitscontrole. De eerste proefjaren waren moeilijk door slechte weersomstandigheden en ziektedruk. Toch bleken enkele rassen succesvol in de verse markt, wat leidde tot een groeiende positie in zowel Nederland als de Verenigde Staten."

Resistentieveredeling werd een speerpunt. "In Amerika was de dichtheid van spinazieteelt hoog en valse meeldauw was een groot probleem. Resistente rassen waren noodzakelijk. Onze rassen bleken stand te houden waar andere faalden, waardoor we een sterke positie in de verse markt opbouwden."

Hoewel het oorspronkelijke doel was om de verwerkende industrie te bedienen, werd de focus op de verse markt bepalend. "Als je het zo bekijkt, hebben we onze primaire doelstelling niet gehaald, maar de verse markt is wereldwijd veel groter geworden."

In de loop der jaren breidde Jan zijn werkzaamheden uit naar andere gewassen en nam hij verschillende rollen aan binnen het bedrijf. "Van veredelaar naar R&D-manager en uiteindelijk naar de directie. In een kleiner bedrijf ben je bij alles betrokken, van zaadproductie tot afzetmarkten. Daardoor leer je de hele keten kennen en weet je waar de knelpunten liggen."

Overname en toekomst
In 2019 werd Pop Vriend Seeds overgenomen door KWS, eveneens een familiebedrijf. "We groeiden snel en wilden zekerheid bieden aan medewerkers en klanten. Spinazie heeft te maken met een snelle evolutie van ziektefysiotypen, waardoor constante ontwikkeling nodig is. KWS was een logische keuze, omdat het bedrijf al sterk was in grootschalige zaadveredeling van met name akkerbouwgewassen."

Jan ziet de toekomst van de sector in duurzaamheid. "Minder gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen, en meer tolerantie tegen abiotische stressfactoren zoals hitte, worden steeds belangrijker. Duurzame oplossingen moeten prioriteit hebben."

Na 35 jaar bij KWS stopte Jan eind januari, maar volledig afscheid neemt hij niet. "Helemaal niets doen past niet bij mij. Ik start mijn eigen bedrijf en blijf beschikbaar om anderen te helpen, maar niet meer in spinazie." Meer informatie hierover volgt binnenkort op zijn LinkedIn-pagina.

Terugkijkend benadrukt hij de veelzijdigheid van de sector. "Mensen onderschatten hoe interessant en leuk de zaadveredeling is. Het werkveld is internationaal, en hoewel er concurrentie is, blijft het een dynamische en boeiende industrie om in te werken."

Voor meer informatie:
KWS Vegetables
info@kws.com
https://kwsvegetables.com/