Het FAVV organiseerde op dinsdag 18 februari de jaarlijkse bijeenkomst met zijn Wetenschappelijk Comité en Raadgevend Comité . Het centrale thema dit jaar was '25 jaar FAVV'. Onder de deelnemers waren er onder meer wetenschappers van verschillende universiteiten, vertegenwoordigers van beroepsorganisaties, consumentenorganisaties en andere overheden zoals FOD's Volksgezondheid en Economie, de Gewesten en de Gemeenschappen.
Het debat werd ingeleid door een presentatie van voormalig Gedelegeerd Bestuurder Piet Vanthemsche die sprak over de oprichting en de eerste stappen van het FAVV. Daarnaast gaf huidig Gedelegeerd Bestuurder Herman Diricks een overzicht van de uitdagingen waarmee het Agentschap de voorbije 25 jaar te maken kreeg, maar ook de successen die er in deze kwarteeuw al zijn geboekt door het FAVV. Als voorzitster van het Wetenschappelijk Comité gaf Dr. Lieve Herman een overzicht van het 25-jarig bestaan van het adviesorgaan, de belangrijkste verwezenlijkingen, zoals de voedselveiligheidsbarometer, en enkele voorbeelden van belangrijke adviezen.
Hoogtepunt van de dag was een debat over de uitdagingen voor de komende 25 jaar. Naast de heren Vanthemsche en Diricks en Dr. Herman namen ook mevrouw Claire Bury (Europese Commissie), Johan Hallaert (FEVIA), Pieter Verhelst (Boerenbond) en Joost Vandenbroucke (Test-Aankoop) deel aan de discussie.
De discussie bracht enkele belangrijke punten naar voor:
- Wetenschap vormt een belangrijke bron om de risico's in de voedselketen te identificeren en risicomanagers op de goede koers te zetten. Het is echter belangrijk om die risico's ook helder te vertalen naar de consumenten.
- Klimaatverandering en globalisering zijn niet alleen algemene uitdagingen, maar vormen ook de belangrijkste risico's voor de insleep van nieuwe planten- en dierenziekten.
- Artificiële intelligentie en nieuwe technologieën, tenslotte, kennen heel veel opportuniteiten maar die moet ook gevoed worden door kwaliteitsvolle data vanuit de voedingsbedrijven om zo opkomende risico's nog vroeger te detecteren.
Er was eensgezindheid over het feit dat het FAVV een waardevolle instantie is de veiligheid van consumenten. Het FAVV is een voorloper wat betreft de Europese voedselveiligheid en is klaar voor de toekomstige uitdagingen aan te gaan met behulp van wetenschap en alle partners in de voedselketen.
Al sinds de oprichting van het FAVV in 2000 werd beslist om twee adviesorganen in te stellen om ervoor te zorgen dat het FAVV goed geïnformeerde beslissingen neemt in het belang van de gezondheid van consument, dieren en planten. Het Wetenschappelijk Comité is verantwoordelijk voor het verstrekken van wetenschappelijk onderbouwd advies. Het Raadgevend Comité speelt dan weer een belangrijke rol in het bevorderen van dialoog tussen het FAVV en de betrokken sectoren.
David Clarinval, Vice-eersteminister en minister van Werk, Economie en Landbouw: "Ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van het FAVV benadrukt minister David Clarinval het waardevolle werk en de dagelijkse inzet van de medewerkers, die instaan voor een hoog niveau van voedselveiligheid in België. Het Wetenschappelijk Comité speelt hierin een sleutelrol door waardevolle adviezen te verstrekken voor een beleid gebaseerd op sterke wetenschappelijke fundamenten. Het Raadgevend Comité zorgt op zijn beurt voor essentiële communicatie tussen het FAVV en de verschillende belanghebbenden. De toekomst brengt grote uitdagingen met zich mee, maar samen zullen we de volledige voedselketen blijven beschermen met dezelfde nauwgezetheid en toewijding."
Bron: FAVV