Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grondstofgebruik terugdringen blijkt lastig: overheid nodig om te helpen

Het lukt Nederland nog niet om de hoeveelheid grondstoffen die we gebruiken fors terug te dringen. Ons land heeft als doel om in 2030 de helft minder fossiele, minerale en metalen grondstoffen te gebruiken. In 2050 zou de economie van Nederland helemaal circulair moeten zijn. Kijkend naar de hoeveelheid materialen die Nederland nu gebruikt, ziet het er niet naar uit dat de door de overheid gestelde doelen worden gehaald, volgens de Integrale Circulaire Economie Rapportage van het PBL. In 2022, het jaar waarvan de meest recente data beschikbaar zijn, gebruikten we zelfs meer materiaal ten opzichte van het vorige meetmoment in 2020. Het is wel minder dan in de jaren voor 2020. Het gebruik van grondstoffen in Nederland daalt wel, maar nog lang niet snel genoeg. Dat we minder grondstoffen gebruikten, is vooral veroorzaakt door externe gebeurtenissen, zoals corona en de oorlog in Oekraïne.

'Om het materiaalgebruik in Nederland flink te beperken moeten we hard aan de slag,' stelt Aldert Hanemaaijer, een van de projectleiders van de ICER bij het PBL. 'Gelukkig is er veel mogelijk: van slimmer ontwerp tot meer recycling. Wij zien volop kansen voor de Nederlandse samenleving en voor onze economie.'

Lees hier de ICER 2025

Indexfoto: © Emil Djumailiev | Dreamstime.com