De Europese lidstaten hebben onlangs groen licht gegeven voor het voorstel van de Europese Commissie om 98,6 miljoen euro uit de landbouwreserve beschikbaar te stellen als directe steun voor telers in Spanje, Kroatië, Cyprus, Letland en Hongarije. Deze steun is bedoeld voor boeren en tuinders die sinds het voorjaar van 2024 getroffen zijn door uitzonderlijke weersomstandigheden en natuurrampen.
De Commissie zal 68 miljoen euro aan Spanje toekennen, 16,2 miljoen euro aan Hongarije, 6,7 miljoen euro aan Kroatië, 4,2 miljoen euro aan Letland en 3,5 miljoen euro aan Cyprus. De maatregel voorziet in steun voor telers die te maken hebben gehad met verminderde oogsten en daarmee inkomensverlies.
De nationale autoriteiten moeten de steun vóór 30 september 2025 verdelen en ervoor zorgen dat de telers de uiteindelijke begunstigden zijn. Daarnaast dienen de vijf lidstaten de Commissie uiterlijk 31 mei 2025 te informeren over de uitvoering van de maatregelen. Dit omvat onder andere de criteria voor het toekennen van individuele steun, het beoogde effect van de maatregel, de ramingen van betalingen per maand tot september, en de hoogte van de extra steun. Ook moet duidelijk worden aangegeven welke maatregelen zijn genomen om concurrentievervalsing en overcompensatie te voorkomen.
Natuurrampen
Telers in Spanje, Kroatië, Cyprus, Letland en Hongarije hebben aanzienlijke schade en economische verliezen geleden door ongunstige weersomstandigheden en natuurrampen.
In Spanje veroorzaakten droogte door een tekort aan regen en extreme hitte in de zomer van 2024 ernstige schade, terwijl zware stormen in oktober en november door DANA leidden tot verwoestende overstromingen, vooral in de regio Valencia. Dit had grote gevolgen voor de teelt van groenten, fruit, wijn, olijven en vee.
Cyprus werd in de eerste helft van 2024 getroffen door geringe regenval en hoge temperaturen, wat droogte veroorzaakte in de teelt van granen, olijven en groenten.
Letland kampte met recordlage wintertemperaturen, voorjaarsvorst en zware zomerregens, die de teelt van granen, koolzaad, groenten, fruit en aardappelen beschadigden.
Kroatië en Hongarije werden geconfronteerd met extreme hitte en droogte in de zomer van 2024, wat leidde tot verliezen in maïs, zonnebloemen, soja, suikerbieten, fruit, aardappelen en wijn.
GLB
Het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) 2023-2027 omvat een landbouwreserve van 450 miljoen euro per jaar om het hoofd te bieden aan marktverstoringen of uitzonderlijke gebeurtenissen die van invloed zijn op de teelt of distributie. Vanwege de toenemende frequentie van ongunstige weersomstandigheden heeft de Commissie benadrukt dat de risicobeheersinstrumenten moeten worden versterkt en dat een bredere toepassing ervan in de hele Unie moet worden aangemoedigd, samen met proactieve maatregelen om de onderliggende oorzaken aan te pakken en de veerkracht van het teeltbedrijf op de middellange termijn te vergroten.
Voor meer informatie:
Balazs Ujvari
European Commission
Tel: +32 2 29 54578
balazs.ujvari@ec.europa.eu
www.ec.europa.eu