Vanaf 15 maart is het product Tutavir, een middel op basis van de laag risicostof Phthorimea opercullela granulose virus, inzetbaar tegen Tuta absoluta in tomaat. Tuta absoluta is een lastig plaaginsect, die bij onvoldoende controle nog steeds kan leiden tot aanzienlijke schade en de daarbij behorende productiederving.
Sinds 2018 is een effectief feromoonverwarringsysteem beschikbaar, waardoor tomatentelers een preventief beheersingssysteem tegen Tuta absoluta hebben. Een zeer effectief systeem. Toch kan door invlieg vanuit omgevende percelen, door toevallige ontmoetingen langs de wanden of door onvoorziene omstandigheden een tomatenteler pleksgewijs opbouw van tuta krijgen. Een situatie waarin het zeer gewenst is, om de plaagopbouw te kunnen stoppen, zonder het zorgvuldig opgebouwde systeem van biologische bestrijders te verstoren.
Geïntegreerde plaagbeheersing
Tomatentelers, verenigd in de gewascoöperatie Tomaat, verwachten door de inzet van Tutavir als correctiemiddel het geïntegreerde plaagbeheersingsysteem in tomaat te verbeteren. De proefontheffing geldt vanaf 15 maart 2025 voor een periode van twee jaar voor een areaal van maximaal 150 hectare.
Inzet in de verschillende teeltsystemen in tomaat en in de verschillende regio's is door deze ontheffing mogelijk. Kortom, als aanvulling op het preventief inzetten van het feromoonverwarringssystemen is het vanaf 15 maart ook een optie om gericht Tutavir in te zetten. Zo kan de tomatensector vanaf die datum gericht toetsen, of de inzet van dit middel het geïntegreerde plaagbeheersingssysteem in tomaat ook robuuster maakt.
Wat is Tutavir?
Tutavir is een middel op basis van Phthorimea opercullela granulose virus (PhopGV), dat als laag risicostof is geclassificeerd in Europa. Tutavir is zeer specifiek werkzaam tegen tomatenmineermot (Tuta absoluta) en hierdoor zeer selectief voor natuurlijke vijanden in het systeem tomaat en is vrij van MRL.
Hoe Tutavir in te zetten voor een goed resultaat?
Bij de inzet van Tutavir is het heel belangrijk om de signalering goed op orde te hebben en als opgemerkt in combinatie met een feromoonverwarringssysteem. Het toepassen dient plaats te vinden direct bij aanvang van de aantasting en dus bij het vangen van de eerst motten of detectie van de eerste mineergangen. Dit en een wekelijkse blokbespuiting gedurende een volle generatie geeft het product de gelegenheid om zich op te bouwen in de populatie van de tomatenmineermot (Tuta absoluta). Daarnaast is een adequate spuittechniek en het in voldoende mate bedekken van het gewas en zeker de onderzijde van het blad van groot belang naar de werking. Tutavir kent een vraatopname door de larve bij het inboren. Het checken van het spuitbeeld met watergevoelig papier of een fluorescerende stof, om bij een onvoldoende bedekking te kunnen corrigeren, wordt door ons zeer geadviseerd. Gebruik voldoende water, vermijd afspoeling en spuit indien mogelijk in de avond. Tutavir is compatibel met de meeste insecticiden, fungiciden, uitvloeiers/hechters en meststoffen zolang de spuitvloeistof in de tank een zuurgraad heeft van tussen de pH 5 en 8,5.
Proefontheffing
Glastuinbouw Nederland is als aanvrager van de proefontheffing samen met toelatinghouder Andermatt Nederland nauw betrokken bij de initiatieven die de gewasgroep tomaat ontplooit om de proefontheffing goed te kunnen borgen. De opzet is om ook op enkele locaties een zogenaamde A/B test te organiseren, met een onafhankelijke teeltadviseur.
Tomatenteler en interesse in deelname aan een proef?
Ben je geïnteresseerd om komend seizoen gebruik te maken van de ruimte van deze proefontheffing van het middel Tutavir in tomaat? Meld je dan bij je adviseur of distributeur. Of direct bij Andermatt Nederland, Jacob van Daalen, jacob.vandaalen@andermattnederland.nl, 06 293 033 53.
Bron: Glastuinbouw Nederland