Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoek in aardbei naar verbetering weerbaar teeltsysteem

In het project 'Weerbaar teeltsysteem 2024 – casus aardbei' is gewerkt aan het ontwerp, de toetsing en de verbetering van een weerbaar teeltsysteem voor aardbei.

De resultaten:

  • Verhoging van het trayveld zorgt voor minder aantasting door Phytophthora cactorum. Verhoging werkt even goed of zelfs beter dan het gebruik van toegelaten middelen.
  • Als alle teeltfasen in de kas plaatsvinden:
    • Kan meeldauw worden voorkomen door gebruik te maken van UV-C.
    • Kan trips worden bestreden door inzet en bijvoeren van de roofmijt A. limonicus, introductie van de roofwants O. laevigatus in combinatie met het plaatsen van de bankerplant allysum en door de plantweerbaarheid te verhogen door methyljasmonaat.
    • Kan de bestrijding van bladluis worden verbeterd door introductie van de bankerplant artemisa waarop galmuggen worden gekweekt op specifieke artemisia-bladluizen. Ook kan aanwezigheid van bladluis vroegtijdig worden gedetecteerd door middel van elektrofysiologie.
  • Meeldauw kan op stellingen op de bladeren bestreden worden met een schema van middelen zonder MRL (elicitors, zouten), maar meeldauw op de vruchten wordt hierdoor niet onderdrukt.
  • Daarnaast is gedemonstreerd dat op Ecose steenwol vergelijkbare opbrengst en kwaliteit kan worden behaald als op traditioneel substraat (kokos-veen opkweek, kokos productie). Dit biedt mogelijkheden voor een veenvrije teelt.

Bekijk hier het rapport

Bron: Glastuinbouw Nederland