Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Analyse Food Compass

"Voedselveiligheid verse AGF blijft in Nederland op consistent hoog niveau"

Uit tien jaar intensieve monitoring van verse, onbewerkte groenten, fruit en paddenstoelen blijkt dat de voedselveiligheid in Nederland op een consistent hoog niveau ligt. Dit concludeert stichting Food Compass op basis van analyseresultaten uit de periode 2013 tot en met 2023. Meer dan 17.000 monsters werden onderzocht op de aanwezigheid van residuen van gewasbeschermingsmiddelen.


Klik op de afbeelding voor een uitvergroting.

"Deze resultaten bevestigen dat het met de voedselveiligheid van groenten en fruit goed gesteld is," zegt Martien de Graaf, voorzitter van Food Compass. "Slechts 0,6% van alle onderzochte monsters overschreed de gezondheidskundige grens.''

Food Compass geeft inzicht in de voedselveiligheid door middel van monitoring en data-analyse. Dit gebeurt via een sectorale, risicogestuurde monitoring, waarbij het handelsvolume en eerdere analyseresultaten bepalend zijn voor het aantal monsters per product. Daarnaast wordt deze monitoring gecombineerd met data van eigen bedrijven en de sectorbrede monitoring van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

''Als onafhankelijke stichting hechten we groot belang aan voedselveiligheid en zien we deze gegevens als essentieel voor een breed kwaliteitstoezicht binnen de hele keten," zegt Martien de Graaf.

In de periode 2013 - 2023 zijn er gemiddeld 1.400 monsters per jaar genomen. Deze monsters zijn onderzocht op de aanwezigheid van residuen van gewasbeschermingsmiddelen. De monstername en analyses worden verzorgd door diverse onafhankelijke geaccrediteerde instanties. Volgens de resultaten komen er weinig residuen boven de wettelijke limiet. In minder dan 3% van de analyses worden residuen boven de wettelijke norm aangetoond. Het percentage overschrijdingen van de gezondheidskundige grens is 0,6%.

Voor meer informatie:
Food Compass
info@foodcompass.nl
www.foodcompass.nl

Publicatiedatum: