De voedingsindustrie komt in 2025 langzaam maar zeker weer op stoom. Dit meldt ABN AMRO in de sectorprognose voor de voedingsindustrie. Voor dit jaar wordt beperkte groei verwacht. Kansen liggen vooral in het bieden van een onderscheidend assortiment. Daarnaast blijven hoge kwaliteit en service belangrijk. Het inpassen van structureel hogere lonen is de grote uitdaging, evenals het aanhoudende personeelstekort.
Economische groei verwacht
De Nederlandse economie groeit met 0,9 procent in 2024 en ABN AMRO verwacht een groei van 1,5 procent in 2025. Ook in de Europese Unie (EU), waar het grootste deel van het exportvolume van de Nederlandse levensmiddelenindustrie blijft, trekt de economische groei in 2025 aan, al blijft Duitsland achter. In diezelfde ramingen ligt de inflatie in Nederland met 3,3 procent, hoger dan het Europese gemiddelde. Een belangrijke oorzaak van de hogere inflatie in Nederland zijn de forse loonstijgingen. Die hebben overigens wel geleid tot een toename in het besteedbaar inkomen.
Verwerking en handel in groente en fruit
De druk op volumes werkt door op de verkopen van groente en fruit. In het supermarktkanaal namen verkopen van onbewerkte groente toe ten koste van verkopen van bewerkte groente. Verkopen van diepvriesgroenten en groenteconserven blijven licht groeien, met uitzondering van conserven in glas. Zowel de verkopen van vers fruit als die van vruchtenconserven lopen terug. Begin 2025 rapporteerde het GroentenfFruithuis tevens dat Nederlanders in het afgelopen jaar minder groente en fruit hebben geconsumeerd in het afgelopen jaar. Met name de buitenshuisconsumptie blijft achter en dat tekort wordt in het supermarktkanaal niet goedgemaakt.
Na sterk oplopende consumentenprijzen van groente en fruit in voorbije jaren, stabiliseerden de prijzen in 2024 enigszins. In de periode 2020-2024 stegen prijzen van vers fruit en verse groente met respectievelijk 14 en 21 procent. In 2024 rapporteert het CBS een toename van 1,3 procent op verse groente. Vers fruit werd nog wel 2,7 procent duurder en dit is mogelijk een reden waarom consumenten terughoudender zijn in hun aankopen.
Het blijft lastig om Nederlanders meer groente en fruit te laten consumeren
Dat Nederlanders minder groente en fruit consumeren dan in voorgaande jaren is met het oog op gezondheid een zorgelijke ontwikkeling. De gemiddelde groenteconsumptie van een volwassene komt namelijk niet hoger uit dan twee derde van de aanbevolen hoeveelheid van 250 gram per dag. Zowel overheid als marktpartijen doen pogingen om de consumptie te stuwen en tevens de eiwittransitie verder in te zetten. Supermarktorganisaties benadrukken actief de Schijf van Vijf en het belang om meer groente en fruit te consumeren.
Bron: ABN AMRO