Terwijl het langer duurt dan verwacht voordat de markt voor recreatieve cannabis in Europa vorm krijgt, blijft de markt voor medicinale cannabis jaar na jaar groeien. Dit is de conclusie die CannIntelligence, een informatieplatform dat de wereldwijde cannabissector voorziet van regelgevings- en marktgegevens, heeft getrokken uit jarenlange analyse van de markt.
Duitsland: meer mogelijkheden voor medicinale cannabis
Het gesprek van de dag als we het over Europa hebben, is natuurlijk Duitsland, zegt Anthony Traurig, senior adviseur bij CannIntelligence. Recreatieve cannabis mag dan de krantenkoppen halen, de realiteit is heel anders. "We hebben een rapport gemaakt om de economische kansen van de recreatieve ruimte in Duitsland te identificeren. En we ontdekten dat de mogelijkheden vrij beperkt zijn. In Duitsland zijn er immers niet-commerciële cannabisclubs die geen winstoogmerk hebben."
Hoewel er misschien geen mogelijkheden zijn in de cannabisteelt, is er wel potentieel in ondersteunende diensten. "Kweekapparatuur, betalingsdiensten, software, dat soort dingen," vervolgt Anthony. "Maar we denken dat die kansen vrij klein zijn. Hoe dan ook, dit zijn duidelijk positieve bewegingen voor de sector. Maar als je kijkt naar de regelgeving en wat die eigenlijk toestaat, is het zeker beperkt."
Anthony Traurig
Tegelijkertijd is de medische cannabismarkt een heel ander verhaal. "De medische markt is booming", zegt Anthony. "Ik vind het interessant dat zoveel aandacht uitgaat naar wat er gebeurt op het recreatieve front in Duitsland, maar het echte verhaal is de medische markt."
Sinds de regelgeving op 1 april 2024 is veranderd, wordt medicinale cannabis niet langer beschouwd als een verdovende stof waarvoor patiënten een speciaal recept nodig hebben om er toegang toe te krijgen. Het is nu veel makkelijker om een recept te krijgen. "De regelgeving heeft cannabis van het verdovende schema gehaald. Als je iets als verdovend middel voorschrijft, heb je een heel ander recept nodig dan voor een 'normaal' medicijn. Door die verandering in de regelgeving hoeven artsen dat speciale recept niet meer te gebruiken, waardoor de toegang tot cannabis minder moeilijk wordt."
Het effect van deze verandering in de regelgeving voor de medische cannabissector is te zien in de enorme hoeveelheid import die Duitsland binnenkomt. Anthony merkt op dat het land voor de verandering in de regelgeving 8 ton medische cannabis importeerde. In het derde kwartaal steeg dit met ongeveer 72% ten opzichte van het tweede kwartaal en met 247% ten opzichte van het eerste kwartaal. "Er is een enorme toename in import", zegt hij. "We hebben natuurlijk nog maar één kwartaal met de nieuwe gegevens en het is nog niet het moment om te zeggen dat dit de norm of een anomalie is." Wat wel zeker is, is dat er onvermijdelijk iets is veranderd in het medische cannabislandschap in Duitsland.
Polen: toegang tot cannabismedicijnen is een uitdaging
Andere bewegingen in de medische cannabisruimte in Europa zijn bijvoorbeeld te zien in Polen, zegt Anthony. "De Poolse overheid is over het algemeen geen voorstander van wijdverspreid cannabisgebruik, zelfs niet voor medische doeleinden. Er was een grote toename van het aantal patiënten en dat baarde de regering zorgen, omdat ze ervan uitging dat mensen cannabis niet als medicijn gebruikten, maar eerder als een manier om er recreatief gebruik van te maken. Uiteindelijk kwam er een verordening die het gebruik van telegeneeskunde om cannabis voor te schrijven verbood. Dat heeft een aanzienlijke impact gehad op het aantal voorschriften."
Frankrijk: een gestopt experiment
Een ander Europees land waar de medicinale cannabismarkt een flinke klap heeft gekregen is Frankrijk, waar het proefprogramma onlangs werd stopgezet, waardoor veel patiënten zonder medicatie kwamen te zitten. "Het was nogal abrupt," merkt Anthony op. "Ze hadden dit al een paar jaar lopen en de resultaten leken positief. De overheid nam het ook serieus en er waren positieve signalen. Door begrotingsconflicten werd het echter niet opnieuw gefinancierd en op het laatste moment werd het met zes maanden verlengd zodat patiënten konden afbouwen."
De dualiteit van Spanje
Een interessant land, vooral vanwege de discrepantie tussen publieke acceptatie en beleid, is Spanje. Het land heeft een zeer levendige cannabisscene, met social clubs in veel steden en zelfs het befaamde Spannabis evenement. "Er zijn wat positieve ontwikkelingen geweest op het gebied van medicinale cannabis. Het ministerie van Volksgezondheid heeft een aantal verordeningen over medicinale cannabis uitgevaardigd en er is een kans dat deze tegen de zomer van kracht zullen zijn." Deze regels voor medicinale cannabis lijken bijzonder restrictief te zijn, ondanks dat het grote publiek grotendeels voorstander is van cannabis en het niet met veel vooroordelen bekijkt. "Distributie is alleen toegestaan in ziekenhuisapotheken en alleen gespecialiseerde artsen kunnen het voorschrijven." Het hoeft geen betoog dat een dergelijke aanpak de toegang tot dit soort medicijnen enorm bemoeilijkt.
Al met al gaat het vooruit in Europa. Het is misschien te optimistisch om te denken dat de trend voortdurend stijgend is. Het is niet meer dan normaal dat er wegversperringen zijn. Tegelijkertijd lopen sommige landen voorop als het gaat om progressief cannabisbeleid, wat de economische en gezondheidszorgmogelijkheden van deze sector kan aantonen.
Voor meer informatie:
Cannintelligence
+34 938585526
+44 207 097 1351
info@cannintelligence.com
cannintelligence.com