Wie teelt aubergines beter - AI of een ervaren teler? Het team van DC Farms durfde de uitdaging aan en ging een samenwerking aan met Koidra om datagestuurde teelt te onderzoeken. De teler voerde een proef uit waarin AI-gestuurd en telergestuurd klimaatbeheer voor de teelt van aubergines in Ontario, Canada werd vergeleken. De proef beoordeelde de impact van geautomatiseerde klimaatbeheersing op opbrengst en efficiëntie. Door gebruik te maken van de oplossingen van Koidra realiseerde DC Farms meetbare verbeteringen in de productiviteit en operationele efficiëntie.
Het systeem testen
DC Farms, een familiebedrijf sinds 1972, is uitgegroeid van een bescheiden teeltbedrijf van 8 hectare groenten en fruit tot een zeer gespecialiseerd glastuinbouwbedrijf. DC Farms schaalt voortdurend op en bevindt zich momenteel in de zesde commerciële fase van de teelt. Het gebruik van moderne technologieën is essentieel om te kunnen uitbreiden en daarom heeft DC Farms vorig jaar KoPilot getest. Dit AI-gestuurde klimaatbeheersingssysteem is ontwikkeld door Koidra om operationele stabiliteit in de kas te leveren en handmatige taken en fouten te verminderen. Het gebruik van KoPilot werd gecombineerd met het DataPilot analyseplatform van Koidra, dat is ontwikkeld om telers te helpen met bruikbare inzichten voor snelle interventie.
Klik om te vergroten
Hoger CO2-niveau
Het team van DC Farms voerde een proef uit met deze systemen en vergeleek de resultaten met een zone die handmatig werd beheerd. De proef liep van 18 september tot 6 november 2024. De resultaten van de periode van twee maanden toonden een 5% hogere opbrengst (kg/m²) in de AI-beheerde zone. Nauwkeurig temperatuurbeheer speelde een cruciale rol in de opbrengst- en efficiëntiewinst.
"Wat de ventilatie betreft, hebben we de balans tussen verse luchtcirculatie en CO₂-retentie dynamisch aangepast. Dit verbeterde ook het CO₂-management: we handhaafden een gemiddelde concentratie van 595 ppm in de KoPilot zone, aanzienlijk hoger dan de 480 ppm in de door de teler beheerde zone, wat leidde tot een snellere ontwikkeling van het fruit", deelt Mike DelCiancio, manager van het teeltbedrijf.
"We hadden geweldige resultaten met Koidra tijdens ons eerste gebruiksjaar. Een toename van de opbrengst met 5% tijdens de proefperiode is een veelbelovende start", vervolgt hij. "Het systeem daagde onze traditionele aanpak uit, wat leidde tot betere resultaten. Ik kijk ernaar uit om het komende seizoen meer sensoren en gegevens te gebruiken om de grenzen nog verder te verleggen." De teams zijn het er allebei over eens dat deze samenwerking de voordelen van AI in de moderne tuinbouw benadrukt en de weg vrijmaakt voor DC Farms om de automatisering uit te breiden voor nog meer efficiëntie en opbrengst.
Hindernissen overwinnen
Cijfers zijn waardevol, maar er komt meer kijken bij de overgang naar AI-gestuurd telen. Hoewel Mike bekend staat om zijn openheid voor nieuwe technologieën en in het verleden autonome teeltoplossingen heeft getest, kwam hij uitdagingen tegen bij de overgang naar datagestuurd telen. De omschakeling vereiste nieuwe manieren om informatie over kassen te interpreteren en erop te reageren, en daarom werkte hij tijdens het hele proces nauw samen met Koidra.
"Het begrijpen van de ingewikkelde relaties tussen klimaatfactoren, zoals temperatuur, vochtigheid en CO₂-niveaus, en de gewasprestaties was in het verleden een uitdaging vanwege de gefragmenteerde presentatie van gegevens", legt hij uit. Daarnaast waren er verschillende operationele inefficiënties. "Door handmatig beheer moesten telers buitensporig veel tijd besteden aan routinematige klimaataanpassingen, waardoor ze zich minder konden concentreren op strategische taken."
Koidra voorzag DC Farms via hun DataPilot- en KoPilot-oplossingen van hulpmiddelen en inzichten om de belemmeringen voor datagestuurd telen weg te nemen. "KoPilot beheert autonoom verwarming, ventilatie en CO₂-niveaus op basis van gewascycli en dynamische omstandigheden in de kas, waardoor telers zich kunnen richten op kritieke taken zoals gewasstrategie en het oplossen van problemen. Ondertussen biedt DataPilot een platform voor gegevensanalyse waar telers trends in realtime kunnen waarnemen en waar nodig actie kunnen ondernemen", legt Ketut Putra, Customer Success Engineer bij Koidra en partner in de proef bij DC Farms, uit.
Hij voegt eraan toe dat telers bij DC Farms een beter inzicht hebben gekregen in de relaties tussen klimaatparameters en gewasprestaties door het vereenvoudigde dashboard en de geavanceerde analyses van DataPilot, waardoor er minder handmatige analyses nodig zijn en de kas beter kan worden beheerd. "De dauwpunttemperatuur (T Dew) is bijvoorbeeld cruciaal voor het detecteren van condensatierisico's en het beheren van schimmelbedreigingen. T Dew kan worden berekend op basis van binnen- en buitentemperaturen met behulp van een eenvoudige functie. Telers kunnen zien wanneer de temperatuur in de kas het dauwpunt bereikt en de instellingen van KoPilot aanpassen om de vochtigheid te verlagen. Tegelijkertijd leert KoPilot van feedback van telers en past het zijn strategieën aan aan verschillende omstandigheden in de kas."
Resultaten en toekomstperspectief
"In tegenstelling tot traditioneel beheer, handhaafde KoPilot consistente klimaatomstandigheden met minimale menselijke tussenkomst," vat Ketut samen. "Automatisering verminderde fouten, stabiliseerde omgevingsfactoren en zorgde ervoor dat telers, inclusief Mike, zich konden richten op strategische initiatieven in plaats van op routinetaken. Voor teeltbedrijven die te kampen hebben met arbeidsbeperkingen of willen opschalen, is deze automatisering een gamechanger."
Mike voegt eraan toe dat het systeem van Koidra goed werkte en de productie verhoogde - een veelbelovend resultaat. "Hoewel KoPilot soms een andere aanpak had dan ik gewend was, leverde het geweldige resultaten. Het zette me aan het denken en stelde mijn methodes ter discussie, wat uiteindelijk een goede zaak is." Voor de toekomst zijn er plannen om de sensorintegratie uit te breiden, voorspellende tools in te voeren en de activiteiten op te schalen om een nog grotere efficiëntie en opbrengst te bereiken.
Voor meer informatie:
Koidra
hello@koidra.ai
www.koidra.ai