Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

1000 hectare Agro Care: Geen grootspraak, maar visie

In de allereerste editie van de Hillenraad100 was Agro Care de nummer 100. Philip van Antwerpen, een van de oprichters, was er maar wat trots op. Hij schroomde niet om een stevige uitspraak te doen: het bedrijf had de ambitie om door te groeien naar 100 hectare. 'Grootspraak' werd hier en daar gegniffeld. 'Visie' weten we nu. Want 100 hectare bleek nog maar het begin. De tomatenkwekers spreken hardop uit dat 1000 hectare het doel is.

Twintig jaar ouder en wijzer moet Philip van Antwerpen wel lachen om de ambitie en bravoure die het interview in de eerste Hillenraad100 ademt. "Ik snap wel dat mensen die uitspraak gewaagd vonden. Maar wij, Kees van Veen en ik, geloofden er echt in. Natuurlijk wisten we niet of het zou lukken, maar we wisten wel zeker dat schaalvergroting belangrijk ging worden. En het lijkt voor de buitenwereld misschien dat we steeds reuzestappen hebben gezet, maar eigenlijk ging het best stapsgewijs. Hier een tuintje erbij, daar een stukje uitbreiden en zo bouwden we het langzaam steeds verder uit."

Inmiddels zit Agro Care in vier landen: Nederland, Frankrijk, Marokko en Tunesië. In 2019 stapte NPM Capital als investeerder in. Bij het 25-jarig jubileum van Agro Care in 2022 werd het 1000-hectare doel herhaald. Vorig jaar fuseerden Agro Care en CombiVliet.


Dit perceel in Marokko was eind 2023 nog leeg, maar ook hier staan inmiddels kassen van Agro Care

Schaalvergroting
"Groeien is gewoon niet makkelijk", erkent Philip in gesprek met Hillenraad. "Wij hebben ook de nodige groeistuipen gehad. Als de economie beeft, beven wij mee. Het voordeel van schaalgrootte is wel dat je op lokaal niveau minder kwetsbaar wordt. Gaat het nu in Tunesië even wat minder, dan kunnen we dat met het complete bedrijf opvangen. Vergelijk ons maar met een olietanker: van een beetje tegenwind gaan wij niet kapseizen. Een klein zeilbootje heeft daar meer last van."

Om CO2-neutraal te kunnen telen en het arbeidsvraagstuk op te lossen, zijn volgens Philip vooral de tuinbouwtechnische bedrijven aan zet. "En ik verwacht dat de oplossingen op het gebied van bijvoorbeeld robotisering en energie vooral uit Nederland zullen komen. De kennis van de sector, maar ook onze cultuur is een belangrijke succesfactor. Wat die cultuur dan is? Gedreven, punctueel, ondernemend en open. Het is niet voor niets dat wij op al onze buitenlandse projecten een Nederlander aan het roer hebben. Dat werkt voor ons toch echt nog steeds het beste."

Philip voorspelt dus dat Nederland een voortrekkersrol in de tuinbouw zal blijven spelen, maar ziet ook dat het sentiment in de maatschappij soms anders is. Hij vindt het jammer dat veel mensen een stellige mening verkondigen zonder ooit een stap op een tuinbouwbedrijf te hebben gezet. "Het idee dat we de tuinbouw beter kunnen verplaatsen, is niet op goede argumenten gebaseerd. Dus moeten we als sector zorgen voor nog betere lobby. Als we het verhaal goed vertellen, denk ik dat er echt een ander beeld ontstaat. Natuurlijk valt er nog veel te verbeteren – dat moeten we ook doen – maar in Nederland ligt juist de bakermat voor innovatie en verduurzaming."

Bron: Hillenraad

Publicatiedatum: