Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan van Bergeijk (Plusberries):

"Ik verwacht dat de Spaanse frambozenproductie nu op zijn dieptepunt zit"

Tholen - De kou in Spanje hield deze winter opvallend lang aan. "Het begint nu eindelijk een beetje voorjaar te worden, maar de aanvoer van het meeste fruit is flink vertraagd, waardoor er over het algemeen weinig Spaans zachtfruit beschikbaar is", vertelt Jan van Bergeijk die al ruim dertig jaar in de Spaanse teelt actief is en commercieel verantwoordelijk is voor de frambozen binnen de Plusberries-groep.

"Zo heeft de kou een flinke impact op de frambozen door de kou. Daarnaast is de frambozenteelt in Spanje steeds minder rendabel, waardoor er ook minder zijn aangeplant, dus dat komt er nog eens bij. Verder zie je natuurlijk altijd dat je na een piek een dal krijgt en afgelopen najaar hadden we met een aanvoerpiek te maken en na Nieuwjaar is de golf naar beneden ingezet. Ik schat wel in dat we nu op het dieptepunt zitten van de frambozenproductie en dat er langzamerhand meer frambozen op de markt komen, maar het zal al snel begin april zijn voor er weer voldoende aanvoer is", verwacht Jan.

"De prijs van de frambozen is dan momenteel ook erg hoog. Ook in Marokko loopt de aanvoer achter. Ik ben zelf dit seizoen in Agadir geweest en verwacht geen grote volumes voor 1 april", aldus Jan. "Bij de bramen zien we eigenlijk hetzelfde verloop. Hier zijn ook al de hele winter tekorten van, mogelijk komt de aanvoer van de bramen nog iets sneller op gang."

"De productie van de blauwe bessen was in Spanje ook vertraagd, maar die aanvoer begint nu iets meer op gang te komen. Je ziet momenteel wel behoorlijk wat overzeese bessen met weinig kwaliteit op de markt die voor weinig geld worden aangeboden. Marokkaanse bessen zijn met 8-9 euro redelijk goed aan de prijs, en de Spaanse worden voor hetzelfde prijsniveau verkocht. Wel zie je in de blauwe bessen steeds meer een prijsverschil tussen de verschillende rassen ontstaan."

"Ook de aardbeienaanvoer was beperkt en als gevolg van de regen zijn er ook wel kwaliteitsproblemen geweest met de Spaanse aardbeien. De komende tijd zitten er wel wat meer aardbeien aan te komen, maar over de hele breedte verwacht ik wel dat de aardbeien aan de prijs zullen blijven." De vraag richting Valentijnsdag zorgt jaarlijks wel voor een opleving, maar ook voor veel werk, constateert de Nederlander. "Er worden dan wel wat meer aardbeien verkocht, maar het is met al die speciale verpakkingen vaak ook een hoop drukte voor één dag."

Was de laatste jaren het watertekort een hot topic in Huelva, dit jaar lijkt de issue wat geluwd. "Het heeft deze winter vrij regelmatig geregend en daardoor is de druk wat van de ketel. Maar het blijft wel opletten, want van de zomer zal het ook weer warm worden, dus de beperkingen gelden nog altijd", zegt Jan. Een andere beperkende factor voor de Spaanse telers is de minimumloonstijging die per 1 januari is ingevoerd. "Telen wordt hier net als overal in Europa alleen maar duurder en het wordt ook nog steeds moeilijker om personeel te vinden. Wij hopen op een politieke oplossing, want er zal wel wat moeten veranderen."

Voor meer informatie:
Jan van Bergeijk
Remolino Berries
Tel.: +34 609 01 66 54
Raspberry@plusberries.com
www.plusberries.com