De TTF-gasprijs is teruggezakt tot zo'n 50 euro per megawatttuur. Opvallend is dat de huidige contractprijzen voor de zomer hoger liggen dan de contractprijzen voor komende winter. De contractprijs voor komende winter ligt momenteel zo'n 3 euro lager dan de prijzen voor komende zomer.
Een weekend met mooi winterweer wist de elektriciteitsprijs opnieuw niet echt omlaag te krijgen. Veel lager dan zo'n 130 euro per megawattuur wist de EPEX-dagprijs niet te zakken. De zon deed, zeker zondag, leuk mee, maar met lage temperaturen blijft er ook een stevige gasvraag voor elektriciteitsopwekking, naast gasvraag voor verwarming. Maandag ligt de EPEX-dagprijs op 152 euro.
TTF-gasprijs contract maart 2025 t/m 14 februari 2025. Bekijk hier de meest actuele prijzen.
Maar donderdag riep Duitsland op flexibeler om te springen met de doelen die de Europese Unie stelt voor de opslag van gas voor dit jaar. Ook voerden de Amerikaanse president Donald Trump en de Russische president Vladimir Poetin deze week gesprekken over het begin van vredesonderhandelingen met Oekraïne. Dat nieuws zorgde ervoor dat de gasprijs eind vorige week hard omlaagging, analyseert Nu.nl.
De Nederlandse gasvoorraad is gezakt tot een vulgraad van 30,4% op 15 februari. In de hele EU ligt de vulgraad op 44,6%, zo blijkt uit cijfers van Gas Infrastructure Europe.
De komende decennia blijft Nederland in grote mate afhankelijk van de aanvoer van LNG. Dat deelt GasTerra in haar jaarverslag. Zonder grote gasproductie in Nederland neemt de rol van GasTerra af. Toch valt op dat het bedrijf ook met een kleinere portfolio nog een aanzienlijke rol heeft gespeeld in 2024 op de gasmarkt in Nederland. "In 2024 hebben we 25,6 miljard m³ aardgas verkocht tegen 30,9 miljard m³ in 2023. Onze omzet daalde van 20,3 miljard euro in 2023 naar 12,8 miljard euro in 2024. Ondanks de sluiting van het Groningenveld heeft GasTerra aan zijn verplichtingen kunnen voldoen en gaat daar in 2025 en 2026 mee verder."
Energiedeskundige Remco de Boer is sceptisch over EU-plannen om een nieuw prijsplafond voor gas in te voeren. De Europese Commissie denkt over een nieuw prijsplafond na. "Europa heeft een structureel probleem: we winnen zelf te weinig energie", stelt hij bij BNR.
De oudste kernreactor van België is vrijdag gesloten. De reactie is 50 jaar oud, en moet volgens de wet dicht. Toch gaan er stemmen op kernreactor Doel 1 niet helemaal af te schrijven, weet de VRT.
De afgelopen weken stonden in het teken van dalende gasvoorraden en in het verlengde daarvan stijgende gasprijzen. Gevolg van deze toenemende spanning op de gasmarkten is dat de politiek steeds meer druk ervaart om in te grijpen in de markten. Dit uit zich op verschillende manieren. In de eerste plaats neemt de roep toe om een nieuw prijsplafond op gas. Daarnaast wordt er steeds vaker gesproken over de noodzaak voor een uitbreiding van de vultaak van de gasvoorraden vanuit de overheid en het aanhouden van strategische gasreserves. Zekerheden kosten geld, en dat botst in een tijd waarin politici tegelijkertijd roepen om lagere gasprijzen voor huishoudens, analyseert team Energy Research & Strategy van Publieke Zaken.
"De energiecrisis is echt nog niet over en een wondermiddel bestaat niet. In de huidige krappe marktomstandigheden is het onmogelijk om leveringszekerheid te garanderen en tegelijkertijd aan de consument lagere gasprijzen te beloven zolang je niet de energiebelasting wilt verlagen."
De analisten wijzen erop dat de fysieke markt een hele andere dynamiek kent dan de financiële markt. In de beleidsvorming zouden deze markten dan ook gezien moeten worden als twee aparte componenten van een groter systeem, stelt men. "Dit wordt door onze beleidsmakers niet voldoende erkend."
Voor zowel de fysieke als de financiële markt zijn er oplossingen die kunnen bijdragen aan het gewenste resultaat, aldus team Energy Research & Strategy. "De maatregelen hebben echter vaak een tegenstrijdige uitwerking. Een strategische gasvoorraad kan nuttig zijn voor het geval van fysieke tekorten, maar zal niet veel doen voor het dempen van prijsstijgingen. Tegelijkertijd werkt een prijsplafond marktverstorend, en zou een lagere gasrekening voor huishoudens vooral moeten komen van lagere belastingen. Kortom, meer leveringszekerheid gaat gepaard met hogere prijzen en lagere prijzen gaan samen met het meer vertrouwen op marktwerking dan menig politicus lief is. De politiek en financiële markten zijn geen gelukkig huwelijk."