Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Batterij als verdienmodel en als oplossing

Tholen - De glastuinbouw in Nederland ziet een toenemende inzet van batterijopslag als oplossing voor netcongestie en als onderdeel van energiehandel. Volgens Eric van Honk van Ampowr is de combinatie van batterijopslag met WKK, belichting en zonnepanelen een strategische keuze voor telers. "De terugverdientijd ligt vaak onder de vijf jaar, terwijl de levensduur van een batterij gemiddeld vijftien jaar bedraagt," zegt hij.

Batterijopslag als antwoord op netcongestie
Veel glastuinbouwbedrijven ervaren beperkingen door netcongestie. Batterijen bieden een manier om tijdelijk opgewekte energie op te slaan en op een later moment te gebruiken. "Wanneer het net vol zit, kan een batterij uitkomst bieden door energie op te slaan voor eigen gebruik," zegt Eric. Daarnaast kan het systeem bijdragen aan frequentieregeling en passieve onbalanshandel, wat extra inkomsten oplevert.

Commercieel voordeel en regelvermogen
Naast noodzaak zien telers batterijopslag steeds vaker als een inkomstenbron. Door energie goedkoop in te kopen en op gunstige momenten te verkopen, kan de batterij bijdragen aan de financiële optimalisatie van een bedrijf. Netbeheerders stellen eisen aan het regelvermogen van installaties. "Met een batterij van 2 MWh kan een teler inspelen op de vraag van de netbeheerder, wat mogelijkheden biedt op verschillende energiemarkten," vertelt zijn collega Jaap Vreugdenhil.


Jaap Vreugdenhil en Eric van Honk

Data en veiligheid
Dataveiligheid is een aandachtspunt bij batterijopslag. Volgens Van Honk is het belangrijk dat batterijen voldoen aan Europese regelgeving zoals ISO 27001. "Batterijen zonder de juiste certificering kunnen verplicht worden uitgeschakeld," zegt hij. Daarnaast speelt de herkomst van de software een rol. "Onze systemen bevatten geen Chinese software, wat in lijn is met de regelgeving rondom cybersecurity."

Technische aspecten en installatie
Bij de installatie van een batterij komen meerdere factoren kijken, zoals fundering, regelgeving en aansluiting op het elektriciteitsnet. "Het is niet een kwestie van een batterij neerzetten en aansluiten. Een juiste configuratie kan een teler tonnen besparen," zegt Menno Terwel, die bij Ampowr betrokken is en eerder een trafobedrijf had. Kwaliteit van de batterijcellen en de gebruikte chemie, zoals LFP, bepalen de veiligheid en levensduur van de batterij.

Marktontwikkeling
Momenteel zijn er in Nederland al tien grote batterijen operationeel in de glastuinbouw, met een capaciteit tussen 4 en 10 MWh. Ampowr verzorgt zowel de installatie als het onderhoud en biedt 24/7 monitoring. "Onze batterijen worden aangestuurd door een DNO en kunnen samenwerken met elke aggregator, BSP of CSP," aldus Van Honk. CSP-partners helpen congestie te voorkomen, terwijl BSP-partners bijdragen aan frequentie- en spanningsregulering op het net.

De ontwikkelingen rondom batterijopslag in de glastuinbouw volgen elkaar snel op. Met de toenemende vraag naar regelvermogen en flexibiliteit in energiebeheer groeit de interesse in grootschalige batterijoplossingen binnen de sector.

Voor meer informatie:
Ampowr
+31 (0)88 0186 200
Erik van Honk
e.vanhonk@ampowr.com
Jaap Vreugdenhil
j.vreugdenhil@ampowr.com
www.ampowr.com