Aardwarmte heeft veel potentie. Toch zijn het voorlopig nog altijd vooral glastuinbouwbedrijven die hun kassen ermee verwarmen. Projecten om ook woningen aan te sluiten, zijn er nog altijd niet of nauwelijks. Het FD deed navraag, na onder meer de bekendmaking dat Shell zich uit aardwarmteprojecten in Nederland terugtrekt.
Het Rijk wil dat er in 2030 jaarlijks zo'n 15 petajoule aan aardwarmte wordt gewonnen. Dat is voldoende om zo'n 2,2 miljoen woningen te verwarmen. Na jaren van gelijke productie is in 2024 de Nederlandse productie van aardwarmte weer eens toegenomen. En dat is dus hard nodig. Volgens TNO is de Haagse ambitie, ondanks moeilijkheden, haalbaar. "Maar dan moet heel veel meezitten", zegt Jeroen van der Molen, geoloog en adviseur bij TNO, in de krant.
Boorproblemen
En dat is vaak niet zo. Het FD laat Alexander van Noort, directeur aardwarmte bij Ennatuurlijk Aardwarmte, een voorbeeld uit 2024 geven. In de kop van Noord-Holland moesten drie putten worden vervangen, omdat ze aan het einde van hun levensduur waren gekomen. Bij het boren van nieuwe, vervangende putten kwam tot vier keer toe een boorkop vast te zitten in de aarde.
Door de tegenslagen bij het project in glastuinbouwgebied Agriport A7 zijn de investeringskosten van het project verdubbeld. "Als je nagaat dat bouwkosten 75% uitmaken van de totale kosten van zo'n project, dan staat je businesscase snel onder water als die kosten verdubbelen", legt Alexander de vinger op de zere plek.
Warmtenet wacht op Warmtewet
Om woonwijken aan te sluiten, zijn warmtenetten cruciaal. Aanleg van nieuwe warmtenetten ligt echter bijna helemaal stil in afwachting van een nieuwe Warmtewet. Commerciële partijen zijn fel tegen onderdelen van die wet en hebben hun projecten gestaakt, weet het FD.
Hier kijkt de aardwarmtesector dus naar Den Haag, en ook financieel kijkt men naar Den Haag. Om snel veel te leren, en fouten zoals in Noord-Holland te voorkomen, moet volgens Alexander veel en vaak achter elkaar door geboord kunnen worden. De boorpartijen, met tegenwoordig ook steeds vaker private equitygeld (Aardwarmte Vogelaer is een recent voorbeeld), hebben dat geld echter niet volgens de directeur van Ennatuurlijk Aardwarmte.
Indexfoto: start aanleg drie nieuwe aardwarmteputten Middenmeer, voorjaar 2024
Bron: FD