Telers proberen hun werkzaamheden te optimaliseren. De toepassing van CO2 blijft een cruciale maar uitdagende factor bij het verhogen van de opbrengst. Cstainable Inc. heeft een innovatieve benadering van CO2-verrijking ontwikkeld, waardoor kassen wereldwijd de plantengroei kunnen maximaliseren, ongeacht hun ventilatiesysteem.
"Cstainable is een rebranding en herlancering van ons concept," legt Aaron Archibald, President van Cstainable Inc. uit. "We hebben onze activiteiten gestroomlijnd en zien een aanzienlijk momentum in de markt. De meeste telers erkennen de waarde van CO2 voor planten, maar traditionele verrijkingsmethoden hebben hun beperkingen. We hebben een technologie geïntroduceerd waarmee alle kassen - met of zonder ventilatie of volledig open - kunnen profiteren van verbeterde CO2 in hun planten."
CO2-vernevelaars in een komkommerkas
Normaal gesproken wordt in kassen geprobeerd om de CO2-concentratie te verhogen van het omgevingsniveau van 400 delen per miljoen (ppm) tot wel 1200 ppm, waardoor de opbrengst met 30% kan toenemen. Dit is echter alleen haalbaar in koudere maanden wanneer kassen gesloten blijven. "Zodra de temperatuur stijgt, is ontluchting nodig om oververhitting te voorkomen, en dat betekent dat de CO2 die wordt ingepompt ook ontsnapt," legt Dil Vashi, Vice President van Cstainable, uit. "Deze uitdaging bestaat in de meeste kassen wereldwijd, vooral in warmere klimaten, waar constant wordt geventileerd."
Om dit probleem aan te pakken, heeft Cstainable de waterige CO2 vernevelingstechnologie ontwikkeld. "In plaats van CO2-gas in de lucht te pompen, dat gemakkelijk verloren gaat, lossen we CO2 op in water en brengen we het direct op de bladeren aan", zegt Dil. "Dit vormt een dun laagje, waardoor de CO2 via het bladoppervlak wordt opgenomen. Omdat de CO2 zich in waterdruppels bevindt en niet in de lucht, ontsnapt het niet via ventilatieopeningen, waardoor CO2-verrijking ondanks ventilatie mogelijk is."
CO2-vernevelaars in een slakas
Veelzijdige en kosteneffectieve CO2-oplossingen
De aanpak van Cstainable kan worden aangepast aan verschillende CO2-bronnen. "We zijn volledig agnostisch als het gaat om CO2-voorziening," zegt Aaron. "Telers kunnen gebruik maken van commercieel gekochte CO2, bijproducten van hun verwarmingssystemen of zelfs directe luchtafvangmethoden. Ons infusiesysteem maakt CO2-compressie overbodig, wat doorgaans veel energie en kosten met zich meebrengt. Dit maakt CO2-toepassing efficiënter en economischer."
De mogelijkheid om verschillende CO2-bronnen te gebruiken maakt de technologie zeer aanpasbaar voor verschillende glastuinbouwbedrijven. "Veel kassen hebben al een overschot aan CO2 uit hun bestaande warmte- en energiesystemen," merkt Dil op. "Onze technologie biedt een manier om die CO2 effectief te gebruiken in plaats van het verloren te laten gaan."
CO2-vernevelaars in een rozenkas
Focus op kasgroenten
Cstainable verkende eerst verschillende markten voordat het zich concentreerde op de teelt van kasgroenten en hoogwaardige sierteelt. "We richten ons op groenten in kassen zoals tomaten, paprika's, komkommers, bladgroenten en zachtfruit, evenals hoogwaardige bloementeelt zoals rozen en orchideeën, die allemaal gemakkelijk de voordelen van onze technologie kunnen omzetten in meer inkomsten en winst," legt Dil uit.
Deze focus sluit aan bij de wereldwijde vraag naar AGF. "Wereldwijd wordt er op ongeveer 500.000 ha groente geteeld in kassen, wat neerkomt op een potentiële markt van 50 miljard dollar", vervolgt hij. "Daarom hebben we ons toegelegd op telers van kasgroenten, die onmiddellijk het rendement op hun investering kunnen zien."
Verstandig omgaan met locaties en markten
Cstainable is gevestigd in Toronto en opereert in de buurt van Leamington, een belangrijk teeltgebied voor glasgroenten in Noord-Amerika. "Leamington is het hart van de Canadese en Amerikaanse glastuinbouwsector", zegt Aaron. "Het is de thuisbasis van grote distributeurs als Sunset, Pure Flavor en Nature Fresh, waarvan de merken in supermarkten in heel Noord-Amerika te vinden zijn."
Ondanks de sterke kassector in Canada is de binnenlandse teelt onvoldoende om aan de vraag in Noord-Amerika te voldoen. "Er is ongeveer 2.000 ha groenten in kassen in Canada en slechts 500 ha in de VS - bij lange na niet genoeg om een bevolking van bijna 400 miljoen mensen te bevoorraden," zegt Dil. "Daarom komt een aanzienlijk deel van het groente en fruit uit Mexico en Midden-Amerika."
Cstainable erkent dit en heeft zijn bereik uitgebreid tot buiten Noord-Amerika. "We hebben projecten en samenwerkingen in Mexico en El Salvador, waar we onze grootste klanten hebben, Colombia, Ecuador en Noord-Afrika," vertelt Aaron. "We werken bijvoorbeeld samen met een van de grootste telers van kastomaten in Marokko, die naar Europa exporteert."
CO2-vernevelaars in een paprikakas
Het type kas maakt niet uit
"Door CO2-verrijking mogelijk te maken voor alle kassen - met of zonder ventilatie - helpen we telers om hogere opbrengsten en een betere efficiëntie te realiseren," bevestigt Dil. "Deze technologie overbrugt de kloof tussen hightech voordelen voor kassen en praktische oplossingen voor telers in verschillende klimaten. Zelfs lowtech kassen zijn ideaal voor onze technologie."
Voor meer informatie:
Cstainable Inc.
Dil Vashi, Vice President
dilv@cstainable.com
Aaron Archibald, voorzitter
aarona@cstainable.com
www.cstainable.com