De gasprijs is dan toch aan het dalen. Woensdag zakte de prijs voor het eerst in tijden weer substantieel, en donderdagochtend lijkt die daling door te zetten. Het brengt de TTF-gasprijs voor het maandcontract tot 52 euro per megawattuur. Ook voor deze zomer liggen de contractprijzen rond de 52 euro per megawattuur. Dat maakt het vullen van de leeggeraakte gasvoorraden momenteel niet aantrekkelijk.
TTF-gasprijs contract maart 2025 t/m 13 februari 2025. Bekijk hier de meest actuele prijzen.
De EPEX-dagprijs voor elektriciteit in Nederland stijgt ondertussen de laatste dagen wel. Het brengt de prijs donderdag op ruim 168 euro per megawattuur.
De Europese Commissie overweegt een prijsplafond voor gas in te voeren, in reactie op de recent hard gestegen gasprijzen. Dat meldt het FD, op basis van berichtgeving van The Financial Times.Met een prijsplafond hoopt de Europese Commissie het tij te keren. In 2022 stelde Brussel ook al eens een vergelijkbaar prijsplafond voor, op het hoogtepunt van de energiecrisis na de Russische invasie van Oekraïne. Het trad echter nooit in werking, omdat het criterium dat de prijs per MWh boven de €180 zou stijgen, uiteindelijk niet werd bereikt.
De recente stijging van de gasprijs maakt dat honderdduizenden huishoudens momenteel méér betalen dan 1,45 euro per kubieke meter, de maximumprijs van het oude prijsplafond. Daarop wijst BN DeStem.
In 2025 zet de Autoriteit Consument & Markt in op de aanpak van netcongestie, toezicht op energieleveranciers en eerlijke verdeling kosten voor het elektriciteitsnet.
Er wordt hard gestreden om LNG, en in die strijd gaat ook India zich in toenemende mate mengen, verwacht het IEA. De Indiase gasvraag gaat met 60% stijgen richting 2030, verwacht men. Daarmee is India een geduchte concurrent op de gasmarkt, waarin momenteel Europa en Azië vaak al om LNG strijden, met als gevolg hogere prijzen voor een kuub vloeibaar gas.
Zonder binnenlandse hernieuwbare energieproductie was de stroomprijs tijdens de Oekraïnecrisis nóg verder uit de bocht gevlogen. Met deze kostenbesparingen heeft de huidige productiecapaciteit aan wind- en zonnestroom zijn meerkosten nu al ruimschoots terugverdiend, rekent Marc Londo voor op de website van de NVDE.
Zoals Nederland een exportland is op energiegebied, is ook Scandinavië als regio dat. Het levert momenteel, bij stijgende prijzen, felle discussies op.
Nog nooit zaten de Scandinavische stuwmeren rond deze tijd van het jaar zo vol.
— Martien Visser (@BM_Visser) February 12, 2025
Toch ondervinden burgers en bedrijven ook daar momenteel zeer hoge stroomprijzen. Het gevolg van grootschalige stroomexport naar de rest van Europa. Het is daar inmiddels een politiek thema.… pic.twitter.com/QWI6sJoyHh