Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Condenswater WKK dit jaar voor tomaat

In het VLAIO traject OptiWAIE (Optimalisatie van Watergebruik in de glastuinbouw m.b.v. Alternatieve Interne en Externe waterbronnen) wordt nagegaan of gezuiverd WKK-condenswater geschikt is voor het gebruik als alternatief bronwater voor de aanmaak van irrigatiewater. Na een test in paprika volgt dit jaar een test in tomaat.

Condenswater kan mogelijk verontreinigd zijn met enerzijds metalen en minerale oliën, anderzijds heeft het ook een lage pH. Om dit water te kunnen gebruiken is mogelijk eerst een zuivering nodig.

Vergelijkingsproef
In het teeltseizoen van 2025 wordt er een tomatenteelt opgestart waarbij een deel van de planten irrigatiewater krijgen met 10% gezuiverd WKK-condenswater en een ander deel 10% niet gezuiverd condenswater. Er zal ook een deel van de planten standaard irrigatiewater ontvangen waarbij enkel regenwater wordt gebruikt als bronwater. Gedurende de proef wordt er nagegaan of er geen fytotoxische effecten waargenomen worden. De plantlengte en opbrengsten worden opgevolgd en er worden regelmatig stalen genomen om na te gaan of de metalen niet accumuleren in de vruchten.

Voor een glastuinbouwbedrijf wordt er ingeschat dat er ongeveer 0,75 liter condenswater beschikbaar is per m³ aardgas dat wordt verbruikt. Dit kan 5 à 10% van de vers waterbehoefte van een glastuinbouw voorzien, indien er voldoende opslag is.

Bron: Proefstation Sint-Katelijne-Waver

Publicatiedatum: