Precies een week duurde de harde stijging van de TTF-gasprijs. Dinsdag is de stijging afgeremd, waarmee de gasprijs weer net onder de 58 euro per megawattuur is gezakt. Toch verwachten experts dat de gasprijs, gelet op de weersvoorspellingen en geopolitieke onrust, niet direct ook echt gaat dalen.
De EPEX-dagprijs voor elektriciteit stijgt wel. De dagprijs komt woensdag uit op ruim 153 euro per megawattuur. Dat is de hoogste prijs sinds 22 januari. De wind is gaan liggen, en met regen, sneeuw of gewoon grijs is er extra gas nodig voor elektriciteitsopwekking.
TTF-gasprijs contract maart 2025 t/m 12 februari 2025. Bekijk hier de meest actuele prijzen.
Nederland moet niet alleen strategische olievoorraden, maar ook gasreserves aanhouden. De Mijnraad komt binnenkort met een advies hierover aan het kabinet, meldt het AD.
Nederland verbruikte in 2024 ruim 30 miljard kubieke meter aardgas, ongeveer evenveel als een jaar eerder. De industrie verbruikte meer aardgas, terwijl er voor de elektriciteitsproductie minder aardgas verbruikt werd, becijfert het CBS. De invoer van vloeibaar aardgas (lng) en van gasvormig aardgas was lager dan een jaar eerder. Ook de gaswinning daalde verder.
De snelle groei van hernieuwbare energie in Europa heeft de energiemarkten verstoord en tot prijsstijgingen geleid, ook in Noorwegen. Deze situatie heeft geleid tot interne conflicten binnen de Noorse regering, wat uiteindelijk heeft geresulteerd in de val van de regering. De kern van de crisis is een meningsverschil over hoe te reageren op het energiebeleid van de EU en de stijgende energiekosten voor Noorse burgers, schrijft BusinessAM.
De vraag naar waterstof moet gestimuleerd worden om waterstof echt voet aan de grond te laten krijgen in Nederland. Dat blijkt uit een rapport, opgesteld op basis van onderzoek van Deloitte in opdracht van Invest-NL en Energie-Nederland. Ondanks de potentie blijft de ontwikkeling van groene waterstof achter door hoge productiekosten en een gebrek aan stabiele vraag.
De spectaculaire groei van de Nederlandse zonne-energiemarkt is voorbij. Het afgelopen jaar daalde het aantal verkochte zonnepanelen met 30 procent ten opzichte van recordjaar 2023. Toch is er ook goed nieuws, concludeert Change.Inc uit het Nationaal Solar Trendrapport 2025: Nederland heeft zijn zonne-energiedoel voor 2030 nu al gehaald, in de zakelijke markt zet de groei de komende jaren door en steeds meer zonnestroom wordt opgeslagen in batterijen.
Zestien Europese bedrijven in hernieuwbare energie op zee hebben de krachten gebundeld in project OESTER (Offshore Electricity Storage Technology Research). Dit driejarige initiatief, met TNO en bedrijven uit de energiesector zoals RWE en Vattenfall, heeft als doel de ontwikkeling en inzet van technologie voor elektriciteitsopslag op zee te versnellen. Elektriciteitsopslag kan een oplossing zijn voor netcongestie en instabiliteit van het energiesysteem.
De olieprijs staat nagenoeg op hetzelfde niveau als een week geleden terwijl er wel een aantal geopolitieke redenen zijn die prijzen kunnen laten stijgen. Momenteel zijn er echter 2 belangrijke factoren die neerwaartse druk geven, legt energieleverancier Engie uit in een marktupdate. De eerste is het vooruitzicht op handelsoorlogen die economieën zullen verzwakken. Daarnaast stijgt waarschijnlijk de olieproductie in 2025 van zowel de OPEC-landen als de VS.
Voor aardgas verwacht Engie nog wel even een 'opwaarts sentiment'. "De afgelopen weken zien we dat Noorwegen door ongepland onderhoud minder gas kan exporteren. Tegelijkertijd vraagt Oekraïne meer Europees gas omdat er vanuit Rusland geen leveringen meer zijn via de pijpleiding. Egypte roert zich op de LNG markt en ziet een stijgende behoefte wat een extra concurrent voor de EU oplevert naast Azië."
Nederland gaat de leveringsrisico's van kritieke grondstoffen beter in de gaten houden. Dat kondigt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat aan. De leveringszekerheid voor de industrie van kritieke grondstoffen en (half)producten is essentieel voor de economie en welvaart. Een compleet inzicht in de leveringsrisico's en hoe hierop in te spelen, ontbreekt nog. Het zogenoemde Nederlands Materialen Observatorium (NMO) is vandaag gestart om dit in kaart te brengen en te monitoren. Het NMO is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken.
De EU heeft een lijst met 34 kritieke grondstoffen van groot economisch belang zoals lithium, iridium en kobalt. Als de aanvoer hiervan stokt, zijn de risico's het grootst. Daarvan zijn 17 grondstoffen als strategisch aangemerkt. Ze zijn cruciaal voor de energie- en digitaliseringtransitie, voor onze gezondheid, onze veiligheid, de defensie- en ruimtevaartsectoren.
Bij de huidige gasprijs is diesel komende zomer goedkoper dan aardgas. Er zijn (ook elders) best veel bedrijven die van gas naar diesel kunnen switchen. Dus .... #grafiekvandedag
— Martien Visser (@BM_Visser) February 12, 2025
*in praktijk komen er nog kosten bij voor de gebruiker, dat kan voor- of nadeliger uitpakken. pic.twitter.com/WrX65Pvw0r