In juli 2024 is op het Delphy ISFC een vervolgproef gestart op Het Nieuwe Telen braam. In de voorgaande proef van 2023-2024, is het gelukt om de teelt van twee plantingen te volbrengen met slechts 3,5 m3 gas/m2. Ruim binnen het doel 10 m3/m2. De smaakrassen Sweet Royalla en Von zijn gebruikt als hoofdrassen. Beide rassen behaalden, in de voor-en najaarsteelt, praktijkconforme producties. Pim Kleeven geeft op Kas als Energiebron een update.
In het najaar werd intensief geschermd en werd met hoog vocht geteeld. Echter ging daardoor de kwaliteit van de vruchten achteruit en vond er sneller schimmelvorming plaats in de bewaring ten opzichte van de gestookte teeltreferentie. Vandaar dat in 2024 een vervolgproef is opgezet met actieve ontvochtiging, met als doel het gasverbruik verder te reduceren naar maximaal 5 m3/m2 met behoud van de vruchtkwaliteit.
Teeltstrategie
Er is gekozen om de RTR-strategie voor het najaar gedeeltelijk aan te passen. In de voorgaande teelt werd een snelle opbouw van plantbelasting gezien, deels door het planttype maar ook door de hoge etmaaltemperaturen. Na de piekproductie zagen de onderzoekers met name voor Sweet Royalla een afname in gemiddeld vruchtgewicht. Tijdens de opbouw van plantbelasting is er daarom voor gekozen om terug te schakelen naar 12+3 RTR, om op papier minder groeigraaduren te realiseren. Praktisch gezien was dit echter lastig te behalen. De hoge nachttemperaturen lieten het niet toe om voldoende terug te koelen, waardoor de etmalen meer een RTR van 12+4,5 hebben gevolgd. Desalniettemin zagen ze een vrij gestage opbouw van plantbelasting en heeft er meer spreiding plaatsgevonden.
Lees hier ook de uitleg van Pim over actieve ontvochtiging, kennisontwikkeling en het behaalde resultaat. Op energieniveau is de najaarsteelt afgesloten met een gasverbruik van 1,1 m3/m². Voor invulling van de warmtevraag is er alleen gebruik gemaakt van 35°C maximale buiswarmte. Hierdoor zou deze teelt ook met duurzamere warmtebronnen ingevuld kunnen worden.
Financiering
Dit project is uitgevoerd door Delphy ISFC en gefinancierd en gecoördineerd door Kas als Energiebron, een innovatieprogramma van het Ministerie van LVVN en Glastuinbouw Nederland. Mede mogelijk gemaakt door Kennis in je Kas (KijK). Daarnaast leveren Fruitmasters, The Greenery, Svensson, Delphy en Innovation Partners een bijdrage. De proef is begeleid door telers.