De Koffiejongens, leveranciers van biologische koffie, gaan koffie in de kas telen. Samen met de HAS green academy en InnoGrowers zetten ze een koffieteelt in Nederland op. Ondertussen is ook de WUR nog altijd actief bezig met koffieteelt in de kas.
Dinsdag is door De Koffiejongens, HAS en InnoGrowers officieel een samenwerkingsovereenkomst getekend voor een innovatief en meerjarig onderzoek waarin de partijen op duurzame wijze koffieplanten gaan telen in een Nederlandse kas. Vanaf deze maand gaan studenten van de HAS aan de slag met het ontwerpen van de teeltstrategie.
"Door lokaal te telen verminderen we niet alleen de CO₂-uitstoot van transport, maar ontwikkelen we ook kennis die wereldwijd kan bijdragen aan het behoud van koffieteelt. We zien dit als een uitdagend meerjarenproject, want alleen door te experimenteren kunnen we innoveren", stelt men bij bekendmaking van het nieuws.
Niet voor het eerst
Experts voorspellen problemen in de traditionele koffieteelt vanwege klimaatverandering met als gevolg toenemende weersextremen. Hierdoor is teelt in de kas in beeld. Enkele jaren terug deed de WUR voor koffieproducent Douwe Egberts al onderzoek naar teelt in de kas. Een vervolg aan dat onderzoek kwam er toen niet.
Uit eerder WUR-onderzoek bleek dat het inderdaad mogelijk is om een koffiestruik te laten bloeien in een kas, en uiteindelijk ook bessen te oogsten. Het gewas groeit goed bij een relatief donker, vochtig en warm klimaat. Opvallend was dat in de kas de bloeiperiode langer duurde dan in de buitenlucht: het lukte die periode te rekken van april tot en met november, dus ruim een half jaar.
Duidelijk is voor WUR-onderzoeker Filip van Noort dat, wil je in kassen gaan telen, de productie omhoog moet. De teelt in een kas is immers duurder dan buiten, zoals dat ook voor tal van andere gewassen geldt. Mogelijk start ook bij de WUR dit jaar nog een nieuw project, met een andere partij met interesse in koffieteelt in de kas.