Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eetbare biofilm uit voedselafval verdubbelt houdbaarheid aardbeien

Onderzoekers van het São Carlos Chemistry Institute van de Universiteit van São Paulo (IQSC-USP) hebben een eetbare biofilm ontwikkeld uit voedselafval. Deze biofilm kan de houdbaarheid van aardbeien verlengen door gewichtsverlies te verminderen en schimmelcontaminatie te vertragen. Bij koelopslagtesten bleek dat aardbeien met de biofilm 11% minder gewicht verloren en er 6 tot 8 dagen over deden om besmet te raken met schimmels, vergeleken met 4 dagen voor fruit zonder biofilm.

Het onderzoek, ondersteund door FAPESP en uitgevoerd in samenwerking met Embrapa Instrumentação en de Federale Universiteit van São Carlos (UFSCar), is gepubliceerd in Food Chemistry. "Door de coating aan te brengen, was het mogelijk om de houdbaarheid van aardbeien in de koelkast te verdubbelen en de uitdroging van het fruit te vertragen, terwijl tegelijkertijd de smaak, textuur en vluchtige bestanddelen behouden bleven die het fruit zijn karakteristieke aroma geven," zegt Mirella Romanelli Vicente Bertolo, postdoctoraal onderzoeker en eerste auteur van het onderzoek.

Natuurlijke diepe eutectische oplosmiddelen (NADES) werden gebruikt om antioxidanten uit granaatappelschil te halen. Deze antioxidanten werden vervolgens verwerkt in een biofilm gemaakt van gelatine en chitosan. Chitosan werd verkregen uit inktvisschelpen om allergische reacties te voorkomen die kunnen optreden bij chitosan afkomstig van garnalen.

Aardbeien, gekozen vanwege hun grote bederfelijkheid, werden ondergedompeld in de biofilm. De folie fungeerde als barrière tegen micro-organismen, vochtverlies en gasuitwisseling, waardoor de houdbaarheid werd verlengd met behoud van de sensorische kenmerken. De onderzoekers hebben een patent aangevraagd en zijn van plan om een licentie te nemen op de technologie.

Bron: Abrafrutas

Publicatiedatum: