"Het Siciliaanse aardbeienseizoen startte in november en loopt door tot ongeveer mei. De teelt verloopt voorspoedig zonder grote uitdagingen of plantenziekten", zegt Alessandro Arini, commercieel directeur van I Frutti del Sole uit Marsala.
Giuseppe Nicolosi (teelttechnicus) en Alessandro Arini (commercieel manager)
"Onze biologische teelt geeft ons een marktvoordeel in Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland", vertelt Arini. "Het transport volgt een strak schema", legt hij uit. "Binnen twee dagen na verzending moeten de aardbeien aankomen, gezien hun bederfelijke aard. De vers geoogste aardbeien worden op drie manieren vervoerd, altijd per vrachtwagen. De eerste route gaat via de haven van Palermo naar Napels en vervolgens naar Verona. Van daaruit kunnen ze naar het noordoosten van Italië worden gedistribueerd of doorreizen naar Wenen of München. De tweede route gaat over de weg rechtstreeks naar Verona, waar verdere distributie plaatsvindt. De derde route heeft Milaan als bestemming, over zee via Genua of direct over de weg, waar de douaneformaliteiten worden afgehandeld, om vervolgens naar Zürich in Zwitserland te gaan."
"Tijd is cruciaal", benadrukt Arini. "Vertragingen kunnen impact hebben op de kwaliteit. Dankzij gefaseerde aanplant, van vroege tot late rassen, kunnen we onze afnemers zeven maanden lang continu beleveren. Daarom worden de verkoopprogramma's jaarlijks in februari vastgelegd, wanneer de beschikbaarheid het grootst is. We kunnen bovendien flexibel inspelen op specifieke eisen, zoals rijpheid en kleur, om te voldoen aan de wensen van onze klanten. Dat is mogelijk dankzij meer dan 15 jaar ervaring in teelt en logistiek."
"Het seizoen begon in november", vervolgt Arini. "In de eerste weken was de vraag hoog en beschikbaarheid beperkt. We verwachten dat de beste periode in februari en april zal zijn, maar elk seizoen is anders. In november lagen de prijzen voor conventionele aardbeien van topkwaliteit tussen de €8 en €11 per kilo. Daarna daalden ze iets. Voor ons ligt dat anders, omdat wij uitsluitend biologische producten verkopen, die een andere, meer gespecialiseerde markt bedienen."
I Frutti del Sole werd opgericht in 1992 en is sindsdien flink gegroeid. Vandaag de dag beslaat het bedrijf bijna 70 hectare met hoogwaardige biologische teelt. Naast aardbeien worden Navel sinaasappelen, witte Zagara citroenen, laatrijpe Ciaculli mandarijnen, Diamante citroenen, Star Ruby grapefruit en Hass avocado's geteeld. Ook andere fruitsoorten maken deel uit van het assortiment, waaronder kweeperen, jujubes, pruimen, bramen, guave en andere exotische gewassen. Daarnaast teelt het bedrijf vollegrondsgroenten zoals snijbiet, palmkool en raapstelen. Alles wordt biologisch geteeld.
Voor meer informatie:
I Frutti del Sole
C.da Ciavolo 225/B
91025 Marsala (TP) – Italië
Tel: +39 333 3126887
m.licari@ifruttidelsole.it
www.ifruttidelsole.it