Hoe vind je als internationale medewerker de weg? Er is voor internationale medewerkers veel informatie beschikbaar als het gaat om het wonen, werken of leven in Nederland. Toch vindt deze doelgroep niet gemakkelijk het antwoord op hun vragen. Het bereiken van deze groep vraagt om duidelijke communicatie, in de eigen taal én op het juiste moment. SWZ heeft het initiatief genomen tot een website Work in NL waar deze doelgroep veel informatie kan vinden.
Om het voor de doelgroep internationale werknemers makkelijker te maken informatie in te winnen heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) het voortouw genomen en de landelijke website workinnl.nl ontwikkeld. Deze website workinnl.nl, gecombineerd met WorkinNL (WIN)-punten verspreid over het land spelen een belangrijke rol in het bereiken en informeren van internationale werknemers. Martin Slaats, projectleider Work in NL bij het ministerie neemt ons mee langs de laatste ontwikkelingen.
SZW heeft de website WorkinNL ontwikkeld en zet nu in op face to face contact met internationale medewerkers in Nederland. In Noord-Brabant is de ontwikkeling van fysieke WIN-punten vorig jaar al gestart. Deze punten bieden meertalige informatie, advies, een meldpunt, diensten en (sociale) activiteiten voor internationale medewerkers en hun werkgevers. De punten bevinden zich op praktische locaties, denk aan: een RNI-balie in het gemeentehuis, bibliotheek, werkcentrum of in een sociaal welzijnscentrum. Martin vertelt: "De ervaring leert dat een WIN-punt naast een RNI-balie laagdrempelig is. Internationale medewerkers die zich inschrijven lopen makkelijk met een vraag binnen. Het sociaal welzijnscentrum kan daarentegen juist weer de tijd nemen om verder te vragen en te zoeken naar de vraag achter de vraag."
Landelijke dekking
Belangrijk doel voor SZW is een landelijk dekkend netwerk van WIN-punten. Hierbij wordt aansluiting bij de 35 arbeidsmarktregio's gezocht. Op dit moment zijn er 9 punten open. Dit jaar komen daar zo'n 5 à 6 punten bij. Nog circa 15 regio's zijn plannen aan het maken voor een WIN-punt. "Vanuit SZW proberen we de regio's te helpen door toe te lichten wat je met een WIN-punt de internationale medewerker aan kunt bieden. En te helpen met de vraag of een vast of mobiel WIN-punt passend is." Martin licht verder toe: "Dit laatste hangt ook samen met de omvang van je regio. Groot voordeel van een mobiel punt is dat je naar de internationale medewerkers toe gaat, je bezoekt een huisvestings- of werklocatie. Hierdoor wordt het stellen van een vraag nog laagdrempeliger voor de medewerker."
Hulp in je eigen taal
Bij de WIN-punten spreken de medewerkers veelal ook de moedertaal, waardoor gerichter een brug kan worden geslagen naar andere dienstverlening. Daarbij wordt de internationale medewerker niet losgelaten. Het WIN-punt verwijst bijvoorbeeld niet alleen door naar het Juridisch Loket, maar zorgt voor een 'warme overdracht'. Martin zegt: "Naast het leggen van direct contact tussen de vragensteller en het Juridisch Loket, helpt het WIN-punt ook bij het organiseren van een gesprek of bijvoorbeeld bij het vinden van de passende taalopleiding. De medewerkers van het WIN-punt zijn bekend met verschillende culturen en kunnen de juiste oplossingen bieden om verder te helpen. Ook door de internationale medewerkers bijvoorbeeld te helpen in gesprek te gaan met een werkgever of bij het vinden van een nieuwe baan. Een oplossing vinden staat centraal."
Bron: Glastuinbouw Nederland