De vraag naar uitzendkrachten zal dit jaar opnieuw toenemen na twee jaar van krimp, voorspelt ING. De bank verwacht dat het aantal uitzendbanen met 1,5% zal groeien. De aantrekkende economie en de strengere handhaving van de wet tegen schijnzelfstandigheid onder zzp'ers dragen hieraan bij. Volgens ING kan dit gunstig uitpakken voor uitzendkrachten en gedetacheerden.
Veel werk dat voorheen door zzp'ers werd gedaan, valt niet langer onder deze constructie, stelt ING-econoom Katinka Jongkind. "Inlenende bedrijven kiezen er daarom steeds vaker voor om zzp'ers een vast contract aan te bieden of hen in te schakelen via een uitzend- of detacheringsbureau, vanwege de flexibiliteit van deze arbeidsvormen."
Druk op uitzendbranche blijft
Toch blijft de druk op de uitzendbranche aanwezig. De vraag naar traditioneel uitzendwerk neemt af door automatisering en strengere regelgeving. Tegelijkertijd groeit de vraag naar uitzendkrachten binnen snelgroeiende bedrijven in Nederland, aldus ING.
Vraag naar uitzendkrachten in bezorgsector valt weg na pandemie
De afgelopen jaren werd fors geïnvesteerd in flitsbezorgers zoals Getir, Zapp en Flink, online supermarkten als Crisp en Picnic en maaltijdbezorging. Dit zorgde voor een grote behoefte aan uitzendkrachten en zzp'ers. Daarnaast speelden uitzendkrachten een belangrijke rol bij de GGD'en tijdens de coronapandemie, bijvoorbeeld op priklocaties. Nu de pandemie voorbij is, is de vraag in de bezorgsector grotendeels weggevallen. Vorig jaar trok Getir zich zelfs terug uit Nederland, en er is nog niets van vergelijkbare omvang voor in de plaats gekomen.
Bedrijven blijven voorzichtig met vaste aanstellingen
Vorig jaar daalde de vraag naar flexwerk met 5,5% en over het hele jaar met 7,5%, meldde ING op basis van CBS-cijfers. Door de aantrekkende economie en aanhoudende geopolitieke onzekerheid blijven bedrijven echter voorzichtig met vaste aanstellingen en kiezen ze vaker voor de inzet van uitzendkrachten en gedetacheerden.
Bron: ABU