Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

WKK helpt aardbeienteler in te springen op fluctuerende stroomprijzen

Binnen de Nederlandse aardbeiensector was jarenlang sprake van een soort tweedeling op het gebied van energievoorziening. "Enerzijds had je de grotere bedrijven, die belichtten en jaarrond produceerden," zegt Merijn Hesmerg, Junior Accountmanager bij Centrica Business Solutions. "Zij beschikten vaak over een groot kassenoppervlak, waardoor ze de warmte van een WKK goed konden benutten. Daarnaast was er een groep kleinere aardbeienbedrijven, die niet belichtten en in de wintermaanden uit productie waren. Voor hen was een WKK in veel gevallen niet rendabel, mede vanwege de beperkte warmtevraag in de kas en het relatief lage energieverbruik van de aardbeienteelt."


Luc Krijnen, Gestelberries

Opmars belichting
Inmiddels komt er de nodige beweging binnen dit speelveld: de opmars van doordragende rassen zorgt voor een gelijkmatiger productiepatroon en steeds meer kleinere aardbeientelers investeren in belichting, om ook jaarrond te kunnen produceren. Dan rijst de vraag op welke manier de energievoorziening moet worden ingevuld.

Soms investeren telers dan in een WKK. Zo ook het Belgische bedrijf Gestelberries. Tot 2020 werd de 7,2 hectare tellende kas verwarmd met een gasketel. Tegelijkertijd met de investering in LED-belichting kwam er ook een WKK. "We schaften een WKK met een vermogen van 2 MW aan", zegt teler Luc Krijnen. "De warmte en elektriciteit zetten we in in onze eigen kassen. De stroom die we over hebben, leveren we terug aan het net."

De ondernemer heeft geen moment spijt gehad van de aanschaf van de WKK. "Ik ben hartstikke blij dat we deze stap hebben gezet", benadrukt hij. "Door de stijging van de gasprijzen in de afgelopen jaren, is verwarmen met de gasketel erg prijzig. Dankzij de WKK, en het feit dat we stroom kunnen terugleveren aan het net, kunnen we onze energiekosten beheersbaar houden."

Zelfvoorzienend in energie
In zijn algemeenheid willen aardbeientelers zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn in hun energiebehoefte. "Ze willen niet zijn overgeleverd aan de grillen van de markt en hun energiekosten zoveel mogelijk binnen de perken houden", zegt Hesmerg.

Daarnaast oriënteren telers zich - mede ingegeven door de toenemende druk vanuit de overheid, de maatschappij en afnemers - op de mogelijkheden om hun energievoorziening te verduurzamen. "Daarvoor zijn tal van mogelijkheden. Denk onder meer aan een e-boiler, warmtepomp of batterij eventueel in combinatie met zonnepanelen. Omdat aardbeienbedrijven vaak solitair gelegen zijn en vaak niet in de nabijheid van geothermie-oplossingen bevinden, kunnen ze vaak niet aansluiten bij aardwarmte- of restwarmteprojecten. Dat betekent dat ze op energiegebied hun eigen boontjes moeten doppen."

WKK blijft interessant
Volgens de expert verliest de WKK deels terrein in de aardbeiensector, mede door de stijgende energiebelasting op gas. "Toch blíjft inzet van een WKK voor bepaalde bedrijven en in specifieke situaties wel interessant. Wanneer je stroom kunt terugleveren op momenten dat de elektriciteitsprijzen hoog zijn, kan dit een interessant verdienmodel vormen. Maar óf een WKK de moeite waard is om in te investeren, hangt af van veel aspecten. Bijvoorbeeld de omvang van je bedrijf, hoeveel belichting je hebt hangen en of je netaansluiting voldoende groot is om elektriciteit te kunnen terugleveren. Netcongestie is voor veel bedrijven een behoorlijke uitdaging, ook wanneer ze willen groeien en/of elektrificeren."

Passend energieplaatje voor iedere teler
Al met al is het vinden van de juiste energieoplossing een behoorlijke puzzel én sterk afhankelijk van de specifieke situatie van een teler. "Er is niet één oplossing voor iedereen, het is een kwestie van maatwerk", zegt Hesmerg. "Wij als Centrica Business Solutions helpen telers om de juiste afwegingen en keuzes te maken, die passen bij hun situatie. We hebben namelijk veel expertise in huis, door het brede scala aan projecten dat we al realiseerden in de aardbeiensector. Daarnaast bieden we veel verschillende energie-oplossingen; niet alleen WKK's, maar ook e-boilers, warmtepompen en batterijen. Al deze zaken kunnen we op de juiste manier integreren, om zo te komen tot de optimale en meest rendabele oplossing voor een bedrijf. Kortom: we zorgen voor een passend energieplaatje voor iedere aardbeienteler."

Voor meer informatie:
Centrica Business Solutions
+31 297 293 200
centricabusinesssolutions.NL@centrica.com
www.centricabusinesssolutions.nl

Publicatiedatum: