In Europa en Nederland wordt gewerkt aan een toekomstbestendige land- en tuinbouw. Wereldwijd is biocontrol (gewasbeschermingsmiddelen van biologische oorsprong) het snelst groeiende segment binnen de gewasbescherming. In Europa wordt de toepassing van biocontrol echter ernstig belemmerd door inconsistent en beperkende wet- en regelgeving, aldus Artemis Natuurlijk dat op een position paper van IBMA wijst waaraan men zelf ook heeft meegewerkt.
De EU heeft het meest complexe kader ter wereld met de langste toelatingsprocedure voor biocontrol. Deze duurt 5 tot 10 jaar vergeleken met 2 tot 3 jaar in veel andere werelddelen. Uit onderzoek blijkt dat er veel biocontrol (129) in de pijplijn zit in Europa. Echter als het huidige regelgevende kader niet verandert komen deze pas na 2030 op de markt, terwijl in de tussentijd de telers klem zitten om ziekten en plagen te bestrijden. Telers in Europa hebben minder biocontrol-oplossingen beschikbaar dan telers elders in de wereld. Dit leidt helaas ook tot belemmering van de innovaties op dit vlak in Europa. Hoe zorgen wij dat telers beschikking krijgen tot succesvolle toepassingen van biocontrol en komen tot een toekomstbestendige land- en tuinbouw?
In het 'Strategic Dialogue' wordt de Europese Commissie gevraagd om een robuust wetgevingskader voor biocontrol in 2025 mogelijk te maken, waarbij onder andere prioriteit moet worden gegeven aan een snelle toelatingsprocedures voor biocontrol. Om hier gehoor aan te geven is een position paper op gesteld door de International Biocontrol Manufacturers Association (IBMA).
Artemis heeft meegewerkt aan dit position paper en ondersteunt het. In het position paper wordt gepleit voor concrete oplossingen enerzijds gericht op de korte termijn door aanpassing van huidige wet- en regelgeving (EU 1107/2009) en anderzijds gericht op de midden-lange termijn door een geheel nieuwe framework voor toelating biocontrole voor te stellen. Hiermee kan Europa weer de positie als wereldleider innemen op het gebied van bio-control voor een duurzaam gezonde en toekomstbestendige land- en tuinbouw.
Bron: Artemis Natuurlijk