Wat als de polymeerverpakkingen aan het einde van de levensduur van je kweekzakken op de stortplaats terecht zouden komen en biologisch afgebroken zouden worden? Daar wordt in de sector aan gewerkt en hoewel ze nog niet volledig kunnen worden afgebroken, heeft recente vooruitgang in de verpakkingstechnologie het mogelijk gemaakt voor kokosleverancier CoirMedia om de milieuduurzaamheid van zijn plastic verpakkingen te verbeteren. Door de toevoeging van een additief voor biologische afbraak aan de polymeermatrix is het nu mogelijk om groenten en fruit in zakken van polyethyleen te produceren die biologisch afbreekbaar zijn, waardoor het plastic binnen 720 dagen voor 70% is afgebroken.
"Dit lijkt misschien een lange tijd om plastic af te breken, maar vergeleken met de reguliere milieuafbraak die naar verluidt meer dan 100 jaar duurt, is dit een zeer aantrekkelijke duurzame optie," zegt Abhishek Pravin van CoirMedia.
De technologie heet Envirofil en is ontwikkeld door PolyDime Plastics, een wereldwijd actieve producent van plastic voor kokosproducten. "Op plastic gebaseerde producten hebben altijd in de schijnwerpers gestaan als een niet-duurzame productoptie. Met nieuwe productinnovaties op de markt zijn er echter opties beschikbaar gekomen om plastic duurzamer te maken met recyclingtechnieken en, recentelijk, door het product biologisch afbreekbaar te maken," legt het bedrijf uit.
"Toevoeging van een biologisch afbreekbaar additief aan de plastic verpakking van kokoszakken zorgt voor gecontroleerde biologische afbraak van het plastic onder anaerobe stortplaatsomstandigheden", zegt Abhishek Pravin van CoirMedia. "Als de oogstcycli voorbij zijn en recyclage van de zak op polymeerbasis niet mogelijk is, kan deze in een gecontroleerde anaerobe afvalstortplaats worden gedeponeerd, waar het proces plaatsvindt."
Hij legt uit dat onder anaerobe stortomstandigheden anaerobe microben een wisselwerking aangaan met het polymeer, waarbij ze als bijproducten methaan en kooldioxide produceren. Deze gassen kunnen worden geoogst, waardoor het stortproces nog nuttiger wordt. "Het biologische afbraakproces is geverifieerd volgens de ASTM D5511 testmethodologie en toont aan dat het plastic binnen 720 dagen voor meer dan 70% is afgebroken. Dit tijdsbestek staat in contrast met de reguliere afbraak in het milieu, die naar verluidt meer dan 100 jaar kan duren.
Plastic verpakking
De uitdaging van biologische afbreekbaarheid in de glastuinbouwsector is dat de omstandigheden in een kas al zwaar zijn voor materialen om te weerstaan. Volgens Pravin is het een technisch aandachtspunt om uitdagingen aan te pakken met betrekking tot blootstelling aan UV-straling, water, zuurstof en gewasbeschermingsmiddelen met behoud van de integriteit van het polymeer. De integratie van het additief voor biologische afbraak wordt echter beschreven als een eenvoudig proces.
"UV-blootstelling kan een vervelende en gecompliceerde oefening zijn waarbij polymeerbindingen strak bij elkaar gehouden moeten worden om depolymerisatie als gevolg van veel zonlicht, water, zuurstof en gewasbeschermingsmiddelen te voorkomen," zegt Abhishek. "Het was een hele uitdaging om dit evenwicht te bewaren en om eventuele extra technische voordelen van de kweekzak uit te werken. De toevoeging van een additief voor biologische afbraak in de polymeermatrix was echter vrij eenvoudig."
Cocopeat export
Sri Lanka en India worden erkend als de grootste telers van groente en veen. Naar schatting wordt er jaarlijks 1 miljard ton aan kokosproducten geëxporteerd uit deze twee landen, met een exportwaarde van meer dan 410 miljoen dollar. Deze producten worden voornamelijk verpakt met materialen op basis van polymeren, afgeleid van polyethyleen.
Volgens schattingen wordt er ongeveer 14.000 ton plastic gebruikt voor het verpakken van kokosproducten. Volgens worldbank.org wordt er wereldwijd jaarlijks 2,01 miljard ton gemeentelijk vast afval geproduceerd, wat neerkomt op 0,74 kilo per persoon per dag. Dit cijfer zal naar verwachting stijgen tot 3,4 miljard ton in 2050, als gevolg van de bevolkingsgroei en veranderingen in levensstijl. Van dit afval bestaat 12% - ongeveer 241 miljoen ton per jaar - uit plastic, waarvan een aanzienlijk deel op onjuiste wijze wordt verwijderd.
Terwijl de wereldwijde milieuregelgeving evolueert, maakt CoirMedia gebruik van deze aanpak om duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken. "Met Envirofil zijn we van plan om een deel van de oplossing te zijn en hopelijk het probleem te verminderen waar plastic op een verantwoorde manier kan worden verwijderd op een stortplaats met het einde van de levensduur in gedachten," concludeerde Abhishek.
Voor meer informatie:
Abhishek Pravin
Coir Media
abhishek@coirmedia.co.uk
www.Coirmedia.co.uk