Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Werkgeverslijn land- en tuinbouw: "2024 relatief rustig jaar"

Hoewel het aantal vragen bij de Werkgeverslijn land- en tuinbouw daalt, neemt het bereik van de dienstverlening onder werkgevers alleen maar toe. Vreemd? "Nee", concludeert adviseur Marco Bellekom in een bericht waarin de Werkgeverslijn terugblikt op de eigen dienstverlening in 2024. "Werkgevers pakken de telefoon op voor complexe vraagstukken. Voor eenvoudigere vragen weten zij onze andere kanalen te vinden."

Jaarlijks beantwoordt de Werkgeverslijn land- en tuinbouw duizenden vragen. Deze vragen vormen niet alleen de basis voor het ontwikkelen van praktische tips en tools om agrarische ondernemers met personeel in eigen dienst te ondersteunen in goed werkgeverschap. Ook leveren deze vragen een input voor LTO in de belangenbehartiging op.

Minimumloon
De Werkgeverslijn land- en tuinbouw spreekt voor 2024 van een relatief rustig jaar. Rond aflopende cao's nam het aantal vragen van werkgevers toe. Relatief weinig ingrijpende wijzigingen van wet- en regelgeving hielpen ook mee aan een rustig jaar, al bleef de invoering van het wettelijk minimum uurloon per 1 januari 2024 wel lange tijd vragen oproepen. "Vragen over het wettelijk minimumuurloon bleven gesteld worden, doordat lonen niet langer als minimummaandloon- of minimumweekloon gepubliceerd werden, maar als minimumuurloon. Bij het berekenen van het wettelijk minimumloon per maand moet rekening worden gehouden met het aantal werkbare dagen per jaar. Dat verschilt per jaar en dat riep vragen op. Daarnaast moesten 38-urige werkweken worden doorberekend in de loongebouwen."

ZZP
Een andere wetgeving waar veel vragen over binnen kwamen waren de regels rondom zzp. De opheffing van het handhavingsmoratorium, dat in 2016 werd ingesteld en waarmee de handhaving op schijnzelfstandigheid tijdelijk werd opgeschort, zorgde voor onduidelijkheid en onzekerheid rondom het werken met zzp'ers. "Via onze themapagina informeerden wij de werkgevers hierover. Daarnaast was er de mogelijkheid live vragen te stellen aan ons en de Belastingdienst via een webinar. Veel werkgevers maakten hier gebruik van", licht Marco toe.

Dienstverlening
Om de Werkgeverslijn land- en tuinbouw toegankelijk te blijven houden voor iedere agrarische werkgever, is er sinds 2024 een scherper onderscheid tussen een basis- en uitgebreide dienstverlening. De basisdienstverlening is gefinancierd vanuit Colland Arbeidsmarkt. Zo kan iedere agrarische werkgever gratis gebruik maken van de website, nieuwsbrief, praktische tools en de telefonische helpdesk in de ochtenduren. Voor wie meer wil, is er een abonnement beschikbaar. Voor abonnees worden webinars en bijeenkomsten georganiseerd; zij ontvangen video-tutorials en video-nieuwsflitsen; en zij kunnen ook in de middag bellen.

Bron: Werkgeverslijn land- en tuinbouw

Publicatiedatum: