Is het mogelijk stikstof circulair te gebruiken in de glastuinbouw? Onderzoekers van de WUR keken ernaar.
Stikstof kan uit reststromen gehaald worden met verschillende technologieën, maar het kan ook direct uit de lucht gefixeerd worden, als alternatief voor het huidige Haber-Bosch proces, dat energie-intensief is. Stikstof uit reststromen halen heeft vaak minder energie nodig dan het Haber-Bosch proces en andere N-fixatietechnieken, maar de hoeveelheid stikstof die nodig is in de glastuinbouw en akkerbouw samen is groter dan de hoeveelheid (terugwinbaar) stikstof die momenteel in reststromen in Nederland beschikbaar is.
Om stikstof zonder aardgas uit de lucht te fixeren, bestaan er verschillende technologieën. In het algemeen gebruiken de grootschalige technologieën minder energie per kg stikstof, maar kleinschalige technologieën kunnen makkelijker decentraal ingezet worden. Vaak moet NH3 omgezet worden in NO3-, waar ook verschillende methodes voor bestaan.
Voor circulaire meststoffen uit reststromen kunnen contaminanten een zorg zijn, zeker in de glastuinbouw waar pure meststoffen van belang zijn. In het onderzoeksrapport zijn limieten berekend en voorgesteld voor stikstofmeststoffen die kunnen helpen met het uitsluiten van risico's. Deze limieten zijn vaak ordes van grootte strenger dan de huidige EU-wetgeving.
Bron: WUR