Het tomatenseizoen in Almería, dat nog doorloopt tot mei of juni, is ondertussen halfweg. Na een week met koude temperaturen hebben de prijzen, die na kerst flink waren gedaald, zich gelukkig weer hersteld.
"Vooral de specialties doen het goed", vertelt Celedonio Pleguezuelos, teler en bestuurslid van telersorganisatie CASI. "En met de kou hebben de geribbelde tomaten hun Brix-waarde kunnen opkrikken."
Voor gladde tomaten en langer houdbare soorten is de prijsstijging minder merkbaar. "Februari is ieder jaar lastig, omdat de consumptie dan vaak wat stagneert. Tegelijkertijd zien we dan een toename van de import uit Marokko, Algerije en Turkije op de Europese markt."
Uit een rapport van het Spaanse ministerie van Landbouw blijkt dat er aan het begin van dit seizoen aanzienlijk meer tomaten uit derde landen zijn geïmporteerd. Tussen september en november steeg het volume met 28% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Met name uit Marokko kwamen veel meer tomaten. In november lag de import 46,5% hoger dan in 2023/24, toen de oogst er vertraging opliep door hoge temperaturen en droogte. Inmiddels is dat hoge tempo echter afgezwakt. Volgens gegevens van de Europese Commissie ligt de Marokkaanse tomatenexport naar de EU op dit moment 3% lager dan vorig jaar, ondanks de sterke start.
"Een start die twee à drie weken vroeger komt, kan op het eerste gezicht onschuldig lijken", zegt Celedonio, "maar het kan ervoor zorgen dat hun oogst tegelijk met de onze op de markt komt, wat de prijzen doet kelderen. Dat gebeurde vorig jaar, maar gelukkig zien we dat dit jaar niet terug. Prijzen onder de euro per kilo zijn voor ons een ramp, want daarmee dekken we de teeltkosten niet."
Net als in Spanje kampen ook andere landen met virussen, voegt Celedonio toe. "De nieuwe rassen met virusresistentie helpen zeker, maar ze zijn niet volledig resistent. Vooral op velden die eerder zijn getroffen, merken we nu problemen. Door de kou raken de planten gestrest, en dat maakt ze vatbaar voor besmetting."