Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe is het met Siemen Ruiter?

Tholen - In de AGF-sector worden namen als Siemen Ruiter niet snel vergeten. Deze oud-bestuurder uit Wervershoof heeft zijn leven gewijd aan de tuinbouw (en visserij) en was betrokken bij talloze projecten, met bijzondere aandacht voor de witlofteelt en het familiebedrijf COR. Hij was een invloedrijke leider in de tuinbouwsector, waarin hij van dichtbij belangrijke ontwikkelingen meemaakte, zoals de schaalvergroting en fusies die uiteindelijk leidden tot de oprichting van The Greenery. Onlangs kwam zijn biografie 'Zelf aan zet' uit.

Een leven vol verantwoordelijkheid
"Ik heb veel ondernomen en ben altijd volop bezig geweest. Het leven is rijk geweest, met een vol verleden en tal van ervaringen. Ik was 26 jaar toen ik in het bestuur van de veiling kwam," herinnert Siemen zich. Of het nu ging om de oprichting van een coöperatie of het moderniseren van veilingen, Siemen stond altijd aan de frontlinie. Als bestuurder van LTO Noord zette hij zich in voor de brede agrarische belangenbehartiging. Andere 'zijsprongen' die daar uit voortvloeiden, richtten zich onder andere op de Noord-Hollandse economie (Kamer van Koophandel), het groene onderwijs (Clusius College) en het onderzoek (Proeftuin Zwaagdijk). Siemens' leven draaide om het creëren van oplossingen. "Het ging me altijd om het doel, niet om mezelf," benadrukt hij. "We waren altijd bezig met vragen als: hoe maken we processen efficiënter? Hoe zorgen we voor een betere samenwerking?"

De biografie: een leven vastgelegd
Zes jaar geleden, toen hij 70 jaar werd, nam Siemen afscheid van zijn werkzame bestaan. Nu is er die biografie. "Ik zit gewoon vol herinneringen en heb het geluk dat ik die nog levendig kan ophalen. Op een gegeven moment dacht ik: 'Ik zit zo vol verhalen, waarom schrijf ik ze niet op?'," vertelt Siemen. Dat proces stokte regelmatig en dat het boek uiteindelijk is gerealiseerd, kwam door het verlies van zijn vrouw, dat ook in het boek is verwerkt. "Voor ze overleed, zei ze: 'Je moet dat boek afmaken.' Dat voelde als een opdracht," vertelt Siemen. De verhalen van Siem werden professioneel opgetekend door Bert Hartman. De biografie, oorspronkelijk bedoeld voor zijn naaste familie, is op verzoek ook onder een breder publiek verspreid. "Uiteindelijk zijn er 200 exemplaren gedrukt. Natuurlijk is het fijn als anderen er ook interesse in hebben, maar in eerste instantie heb ik het geschreven voor mijn kleindochters."

Nuchter en dankbaar
Siemen kijkt met tevredenheid terug op zijn carrière, maar blijft nuchter. "Ik heb misschien een steentje verlegd, maar in de grote stroom van de geschiedenis is dat maar klein." Hij benadrukt dat hij nooit pretenties heeft gehad. "Je doet wat je kunt, en als je daarbij trouw blijft aan jezelf, kun je tevreden zijn."

Zijn grootste les? "Je moet altijd zelf aan zet blijven. Als je bij tegenslag alleen maar anderen de schuld geeft, word je een mopperaar. Blijf groeien, blijf ontwikkelen. Dan word je rijk, niet in geld, maar in levenswijsheid."

Leven na het werkzame bestaan
Sinds zijn zeventigste heeft Siemen zich teruggetrokken uit het actieve bestuursleven. Hij geniet van de rust en heeft nieuwe interesses ontwikkeld. "Ik hou van klassieke muziek en koken. Ik ben tevreden thuis, bezig met kleine dingen die me plezier geven," vertelt hij.

Toch blijft hij ook in contact met oude bekenden. "Sinds het boek uit is, word ik vaak gebeld door mensen die ik jaren niet heb gesproken. Het is mooi om die waardering te voelen en oude banden weer aan te halen."

Herinneringen aan een rijk verleden
Siemen spreekt met warmte over zijn vader, die een grote inspiratiebron voor hem was. "Mijn vader was een fantastische man. Veel van wat ik heb gedaan, is door hem ingegeven," vertelt hij. Naarmate hij ouder werd, kwamen herinneringen aan zijn jeugd sterker terug. "Dat is bijzonder. Je voelt een nieuwe verbinding met je verleden."

Het gemis van zijn vrouw blijft een leegte, maar hij vindt troost in zijn familie. "Mijn kleinkinderen houden me jong. Zij zijn uiteindelijk de reden dat ik dit boek heb geschreven."

Een boodschap voor de toekomst
Siemen hoopt dat zijn boek niet alleen een persoonlijk document is, maar ook anderen inspireert. "Zelfvertrouwen is de sleutel. Dat probeer ik ook mijn kinderen en kleinkinderen mee te geven. Zonder zelfvertrouwen wordt het leven moeilijk," zegt hij.

Voor de agrarische sector ziet hij uitdagingen, maar ook kansen. "Ondernemers moeten zelf blijven innoveren. Bestuurders kunnen de voorwaarden scheppen, maar uiteindelijk ligt de toekomst in de handen van degenen die het werk doen."

Dit artikel verscheen eerder in editie 1, 39e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
siemenruiter@gmail.com