In het kader van het Interreg PlantGoed-project wordt intensief onderzoek gedaan naar het optimaliseren van de opkweek van aardbeiplantgoed. In het onderzoek van PCH, Inagro en DelphyISFC worden twee belangrijke experimenten uitgevoerd: de winterteelt van low-chill junidragers en de belichte doordrager winterteelt. Delphy deelt een update.
Belichte doordrager winterteelt
Innovatieve belichtingsstrategieën worden getest om de kwaliteit en productie van aardbeiplantgoed te verbeteren. De resultaten van de eerste ronde laten zien dat lichtintensiteiten van 8 mol DLI voldoende lijken te zijn voor een succesvolle opkweek. De tweede opkweek, met 12 mol licht, heeft al indrukwekkende producties opgeleverd: 5 kg/m² voor Florice en 5,8 kg/m² voor Favori. Dit biedt interessante mogelijkheden voor de teelt in de wintermaanden.
Bloei-inductie bij low-chill junidragers
Ook het effect van daglengte op de bloei van low-chill junidragers, zoals Inspire en Fandango, wordt onderzocht. Ondanks een vertraagde bloei bij de Inspire, biedt deze teelt nog steeds waardevolle inzichten voor toekomstige strategieën. Fandango toont echter dormancy verschijnselen en vereist een aangepaste teeltstrategie door zijn hogere koudebehoefte.
Opkweek in balans voor verse doordragers
Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar het sturen van de trosaanmaak bij verse doordragers, met een focus op het voorkomen van vroege pieken. Er worden verschillende daglengtes en verroodbehandelingen toegepast om te ontdekken hoe de onderzoekers de snelheid van de opkweek kunnen verbeteren voor een gebalanceerde teelt.
Deze experimenten bieden belangrijke inzichten die bijdragen aan een efficiëntere en duurzamere productie van aardbeiplantgoed. "De kennis die we opdoen zal de teeltstrategieën verder verfijnen en kan de aardbeiproductie optimaliseren. Daarnaast richten onze partners Van der Avoird en Aris zich op het optimaliseren van de stekkenteelt."