Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spaanse zorgen over exportverbod VS

Op 15 januari maakte de Animal and Plant Health Inspection Service (Aphis), onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Landbouw, bekend dat de importvoorwaarden voor Spaanse paprika's zijn aangescherpt. Deze onverwachte maatregel heeft directe gevolgen voor het lopende exportseizoen.

"We schatten dat er al ongeveer een miljoen kilo paprika's was verzonden sinds de start van de export op 1 december", vertelt Miguel Ángel Serrano van brancheorganisatie Asaja Almería. "De export, die zou doorlopen tot 30 april, wordt uitgevoerd vanuit gecertificeerde kassen in Almería en Alicante."

"Hoewel deze kassen in oktober de vereiste exportvergunning hadden verkregen, besloot de VS bijna eenzijdig de onderhandelingen met het Spaanse ministerie van Landbouw stop te zetten. Dit gebeurde onder verwijzing naar technische eisen."

Via een federale order heeft de VS bepaald dat de Spaanse organisatie voor gewasbescherming een werkplan moet naleven. Dit plan, opgesteld in samenwerking met Aphis, beschrijft de maatregelen die Spanje moet nemen om te garanderen dat de paprika's vrij zijn van de mediterrane fruitvlieg (Ceratitis capitata).

"Het probleem is niet de eis zelf", legt Miguel Ángel uit, "maar het feit dat deze wordt opgelegd terwijl er al bestellingen klaarstonden voor verzending."

Hoewel de VS slechts een klein aandeel vormt in de totale paprika-export uit Almería, benadrukt Miguel Ángel het belang van nieuwe markten. "Europa is onze grootste afzetmarkt, maar we moeten blijven werken aan markten buiten Europa. Na het verlies van de Russische markt is dat essentieel. Als we naar de tomatenexport kijken, zien we dat elk procentpunt dat Spanje verliest, direct wordt ingevuld door Marokko. We hebben een zeer wendbare concurrent met andere teeltnormen dan wij. Daarom moeten we ons onderscheiden met kwaliteit en voedselveiligheid."

De Amerikaanse markt biedt volgens hem veel potentie. "Met 334 miljoen inwoners is de VS een enorm interessante markt voor onze hoogwaardige producten. Het is bovendien de belangrijkste niet-Europese exportbestemming voor de Andalusische tuinbouwsector. Geen enkele regio ter wereld biedt dezelfde niveaus van fytosanitaire garanties en voedselveiligheid als Europa en Spanje. Deze onverwachte en drastische onderbreking schaadt ons imago. Daarom roepen we de Spaanse overheid op om deze situatie zo snel mogelijk op te lossen."

Hoewel de directe impact op de totale export beperkt blijft omdat de volumes naar andere markten kunnen worden verschoven, benadrukt Miguel Ángel dat het imago van Spanje, en specifiek Almería, een klap heeft gekregen. "Dit soort internationale tegenslagen moeten we vermijden, zeker nu het exportseizoen in volle gang is."

Miguel Ángel benadrukt dat de stopzetting van de import een technische of bureaucratische achtergrond heeft. "De aankondiging kwam op 16 januari, voordat Trump officieel werd geïnaugureerd of nieuwe decreten had ondertekend. Dit is dus geen politieke beslissing, maar een technische."

Toch herinnert hij eraan wat er in het verleden is gebeurd: "Tijdens het vorige presidentschap van Trump kregen Spaanse agroproducten, zoals zwarte tafelolijven, te maken met hoge importtarieven. Die tarieven bleven ook onder de Biden-administratie van kracht. We moeten alert blijven, want wie weet of andere producten, net zoals de paprika nu, ook getroffen worden."

Voor meer informatie:
Asaja Almería
Calle Pablo Picasso
04745 La Mojonera (Almería) – Spanje
Tel: +34 950 29 09 56
[email protected]
https://asajaalmeria.org/