Tholen - Het tweede jaar voor de energiezuinige tomatenproef van Grodan en Philips werd afgelopen woensdag gepresenteerd. En de tussentijdse resultaten over energieverbruik, lichtrecepten, voedingsbehandelingen en ontvochtiging werden ook gedeeld. Dat kan inmiddels, want het tweede jaar van de proef om zo energie-efficiënt tomaten te telen is inmiddels in volle gang.
Grodan en Philips hebben in hun eerste jaar al een goed inzicht gekregen door extremen op te zoeken. De resultaten waren opvallend (positief). Er lijkt meer mogelijk. Dus … een vervolg van dat eerste jaar is een logische stap.
Marcel Raats (Philips) en Jos Beerens (Grodan). Bekijk hier een foto-impressie van het evenement.
In 2024-2025 worden de extremen uit het eerste seizoen de standaard. Hoe ver kunnen we gaan? Waar liggen nu echt de beperkingen (of eigenlijk; het optimum) wanneer er volledig LED-licht gebruikt wordt?
Schermen
De focus van de proef ligt dit seizoen op smaak, vruchtkwaliteit en -gewicht. Verder wordt er ook gekeken naar nog meer besparingen op de verwarmingskosten. Er is gekeken naar hogere isolatiewaarden van de schermen. Joost Veenman, Ridder, vertelt over het gebruik van de schermen. "Het doek wordt zoveel mogelijk dichtgehouden, om energie te besparen. Alleen om moverende redenen doen we het doek open. En dat gebeurt dus hoogst zelden. Het is bijna een indoorteelt. Het voordeel daarvan is dat de voorspelbaarheid groot wordt. Elke dag is hetzelfde."
Nutriënten
En over extremen gesproken, nutriëntenbehandeling in dit proefgewas wordt ook extremer. Ruud Kaarsemaker, Normec, is de man die alles kan vertellen over de nutriëntenopname bij deze proef. "Zowel de nutriëntengift als de hoeveelheid nutriënten die niet opgenomen zijn, wordt gemeten. De elementenopname reageert op elkaar. De onderlinge verhouding van de verschillende elementen hebben effect op de opname. En we zien ook dat de beperking van stikstof een generatiever gewas geeft," informeert hij de groep aanwezige telers.
Wat er verder aangepast is, is dat de ingelaten buitenlucht niet meer onder de kastemperatuur wordt binnengelaten. Dat kostte te veel energie. En er is dit jaar meer aandacht voor de verdeling van de verticale planttemperatuur in verband met koude koppen.
LED
Philips gebruikt 3-kanaalslampen in deze proef. Marcel Raats, Philips, geeft aan dat soms een kanaal dichtgaat om de eenvoudige reden dat het niet nodig is voor het gewas. De eerste energiewinst is een feit. "Het gewas krijgt een streng regime van licht toegediend: in het begin van de avond 5% blauw/groen licht en later een normaal spectrum. Overdag branden de lampen 6 uur op het rode kanaal."
Marcel benadrukt dat dit geen advies is. Het is een test. Ze zien overigens eigenlijk geen verschil met vorig jaar. En de laatste twee weken zijn ze zelfs teruggeschakeld naar 3% blauw/groen licht. We zijn benieuwd wat dat gaat doen."
Er wordt wel gezegd dat het lichtspectrum effect heeft op de hommelpopulatie. Dat is ook getest. Marcel: "Het lijkt er meer op dat we hommels kunnen helpen door aan de knop van de luchtvochtigheid te draaien, in plaats van het licht."
Watergift
Grodan is in deze proef op zoek naar de optimale watergift. Jos Beerens, Grodan: "Om dat te bepalen zetten we de plant centraal. De GroSens-sensoren hebben geholpen bij de bepaling van de optimale watergift. Jos geeft aan dat de telers vooral heel blij zijn met een groot wortelstelsel. Toch zit daar een addertje onder het gras. In de belichte teelt zien we weleens dat er zo'n uitgebreid wortelstelsel is, dat het in de weg zit. Alle energie gaat dan naar de wortels. Dat is niet de bedoeling."
De optimale watergift is belangrijk om te weten om water en energie te kunnen besparen. Vorig jaar is er 8, 9 weken zelfs zonder drain geteeld.
Er is slechts nodig 4% energie nodig voor actieve ontvochtiging in deze energiezuinige tomatenproef
Data
Geen proef zonder onderbouwing. Dat betekent: data verzamelen. De proefkas bij Botany hangt vol met sensoren. Sensoren van Wireless Value, Grodan (Grosens) en DLI controller (Ridder). Het levert een bak aan data op. Door deze met elkaar te koppelen komt er veel informatie vrij. Daarmee kan de sector weer verder.
Bekijk hier een foto-impressie van het evenement.
Voor meer informatie:
Grodan
Andrew Lee
[email protected]
Philips
Marcel Raats
[email protected]