Gisteren heeft de rechtbank van Den Haag Greenpeace gelijk gegeven in een tegen de Staat aangespannen rechtszaak over de stikstofproblematiek. LTO-voorzitter Ger Koopmans waarschuwt dat de uitspraak consequenties heeft voor tuinders. "Ondanks de grote inspanningen die boeren en tuinders de voorbije jaren genomen hebben, en de vrijwillige opkoopregelingen die momenteel lopen en waarvan de grote effecten nog niet in beeld zijn, heeft de uitspraak vergaande consequenties voor het toekomstperspectief van boeren en tuinders. En voor de hele Nederlandse economie. We roepen de Staat op om in hoger beroep te gaan tegen deze uitspraak."
De rechtbank heeft besloten dat de Staat de stikstofdoelen uiterlijk in 2030 moet halen. Koopmans: "De maatregelen die daarvoor noodzakelijk zijn, zullen een ongekende impact hebben op de agrarische sector, de woningbouw en de Nederlandse economie in totaal. Deze uitspraak toont de absolute noodzaak aan om de huidige wet aan te passen. LTO zal daar met concrete voorstellen aan bijdragen."
"Haal het stikstofslot van de energietransitie"
De NVDE roept op om de bouw van duurzame energie van eigen bodem en energie-infrastructuur een juridische vrijstelling van de stikstofregels of voorrang bij stikstofruimte te geven. NVDE-voorzitter Olof van der Gaag: "De rechter erkende in zijn uitspraak dat naast woningbouw ook de energietransitie gehinderd wordt door de stikstofimpasse. Dat is extra zonde, omdat meer schone energie juist kan helpen de stikstofemissie omlaag te brengen. Er is nu actie nodig, inmiddels is wel bewezen dat uitstel van stevige reductiemaatregelen de problemen alleen maar groter maakt."
"Schone energieprojecten en de verduurzaming van fabrieken, auto's en verwarming van woningen dragen tientallen jaren bij aan structurele vermindering van de CO₂– en stikstofuitstoot. Het kleine beetje stikstofuitstoot tijdens de bouw valt daarbij in het niet, maar vormt nu wel een grote blokkade om energieprojecten te bouwen en om energie-infrastructuur uit te breiden." De NVDE roept op om de energietransitie juist als werkpaard in te zetten om stikstofuitstoot te reduceren.
"Versnelling in natuurherstel nodig"
Ook de Unie van Waterschappen heeft gereageerd op de Greenpeace-uitspraak. De waterschappen hebben voor de uitvoering van hun wettelijke taken een robuuste natuur nodig en zijn dan ook voorstander van meer snelheid en duidelijkheid bij het oplossen van het stikstofprobleem. Vertraging voor projecten ligt echter ook op de loer en dat heeft volgens de waterschappen een averechts effect op natuurherstel.
"Om de wettelijke waterbeheertaken van de waterschappen uit te kunnen voeren is een robuuste natuur die goed water kan opvangen en bestand is tegen verdroging van essentieel belang. Ook zullen er maatregelen nodig zijn om de waterkwaliteit in Nederland te verbeteren. Daarom onderkennen de waterschappen ook dat er een versnelling nodig is in natuurherstel."
De Unie zegt dat de waterschappen een rol kunnen spelen in die benodigde versnelling. "Zo kunnen relatief eenvoudige waterbeheermaatregelen snel effect hebben op bijvoorbeeld het watervasthoudende vermogen van de bodem. Hierbij valt te denken aan het flexibel omgaan met peilbeheer en het plaatsen van stuwen in sloten om water langer vast te houden." De waterschappen zitten daarom aan tafel bij provincies en het Rijk om deze kans te verzilveren. De waterschappen geven daarbij aan dat er verder moet worden gekeken dan alleen naar stikstofreductie. "Alternatieve teelten die bijvoorbeeld in de plaats van veehouderijen komen, kunnen namelijk een negatiever effect hebben op de waterkwaliteit."