Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Plattelandswoningen blijven punt van zorg

Vanuit de glastuinbouw is van meerdere kanten bezwaar gemaakt tegen omzetting van woningen in Hoek van Holland naar plattelandswoning. Dat blijkt uit recente uitspraken van de Raad van State. Recent is er een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de langlopende zaak.

'Hypothetische kwestie'
Op dit moment heeft een glastuinbouwbedrijf in de buurt van een naar plattelandswoning omgezet huis er nog geen problemen mee, maar toch maakt de teler uit Hoek van Holland bezwaar, samen met andere partijen. Dat doet het bedrijf met het oog op de toekomst.

Uit de woensdag gepubliceerde uitspraak blijkt dat de Raad van State een beroep tegen een aangepast bestemmingsplan, waardoor de plattelandswoning is toegestaan door de gemeente Rotterdam, in deze zaak afwijst. Het bestemmingsplan werd in 2018 aangenomen, en na tussenkomst van de rechter na bezwaren, uiteindelijk in 2021 akkoord bevonden. Zeventien voormalige tuinderswoningen in het buitengebied in Hoek van Holland mochten toch burgerwoningen worden.

De bezwaarmakende partijen vrezen nu dat de plattelandswoning, grenzend aan kassen, in de toekomst extra beschermd kan gaan worden door de nieuwe status, en dezelfde bescherming zou kunnen gaan krijgen als een reguliere woning. Nu is dat nog niet het geval.

Wat betreft de Raad van State hoeft de Rotterdamse gemeenteraad geen rekening te houden met een 'hypothetische ontwikkeling van wet- en regelgeving of jurisprudentie' die de plattelandswoning alsnog extra beschermt, en daarmee de ontwikkeling van het glastuinbouwbedrijf in de weg kan zitten.

Vrees voor verzet
Over de gevolgen van het gekozen bestemmingsplan van de gemeente Rotterdam voor een glastuinbouwgebied in de buurt maken ook andere partijen zich zorgen. Ook zijn togen naar de Raad van State, zo blijkt uit een uitspraak die eveneens op 22 januari is gedaan.

Deze partijen hebben wijzen onder meer op plannen voor realisatie van een geothermie-installatie, dan wel een biomassa-installatie, en zeggen door de functieaanduiding 'plattelandswoning' voor een woning in de buurt beperkt te worden.

"Zij vrezen ook dat mogelijk toekomstige bewoners zich zullen verzetten tegen het oprichten van een dergelijke installatie of de mogelijke huisvesting van arbeidsmigranten en dat de teelt van het glastuinbouwbedrijf wordt geschaad als gevolg van slecht tuinonderhoud en gebruik van bestrijdingsmiddelen door de mogelijk toekomstige bewoners", lezen we in de uitspraak.

De Raad van State wijst er hier op dat de besproken woning die problemen zou kunnen geven niet op zichzelf staat. In het gebied zijn al andere reguliere woningen waarmee rekeningen gehouden moet worden. Bovendien kunnen er ook problemen bestaan met bedrijfswoningen. Het label 'plattelandswoning' verandert dat niet. Of er ook daadwerkelijk een geothermie- of biomassa-installatie gerealiseerd kan worden, dat laat de rechter buiten beschouwing voor deze zaak.

Een schrale troost voor de partijen die deze zaak aanspanden is er wel. Zij moeten een schadevergoeding van 1000 euro van de Nederlandse Staat krijgen, vindt de rechter, omdat de redelijke termijn voor uitspraak in deze zaak is overschreden. Ook moet de Staat de proceskosten betalen.

Situatie Westland
Over plattelandswoningen is in buurgemeente Westland veel te doen geweest. Uiteindelijk werd afgelopen zomer een paraplubestemmingsplan aangenomen. Het bestemmingsplan regelt dat onder voorwaarden een (voormalige) bedrijfswoning de aanduiding 'plattelandswoning' kan krijgen. Invoering is 'de doodsteek voor herstructurering in Westland', waarschuwde regiovoorzitter Jacco Vooijs van Glastuinbouw Nederland herhaaldelijk. "Met de plattelandswoning haalt u voor de glastuinbouw het paard van Troje binnen."

Indexfoto: huizen tussen de kassen op archiefbeeld uit Westland