Vanochtend was de maan weer eens te zien. De mist is weggetrokken, en ingeruild voor wisselvallig weer met wolken. Maar dus ook met kans op weer eens een zonnetje, of het zien van de maan tussen de wolken door.
De TTF-gasprijs is op de laatste mistige dag weer tot boven de 50 euro per megawattuur gestegen. Ook woensdagochtend schuurt de contractprijs voor februari, het dichtstbijzijnde maandcontract, tegen de 50-eurogrens aan.
Van echte verlichting op de elektriciteitsmarkt is ook nog geen sprake. De EPEX-dagprijs ligt hier op 158 euro per megawattuur, met vanochtend om 8:00 uur een piek tot ruim 231 euro.
TTF-gasprijs contract februari 2025 t/m 21 januari 2025. Bekijk hier de meest actuele prijzen.
De gasmarkt blijft krap in 2025. Dat voorziet het Internationaal Energieagentschap (IEA), dat een kwartaalrapportage heeft gepubliceerd waarin men wijst dat door het stoppen van de gastoevoer uit Rusland via Oekraïne er extra druk op de LNG-markt kan komen te liggen. Pas in 2026 wordt er vanwege nieuwe capaciteit in vooral de VS en Qatar weer meer speling op de LNG-markt verwacht.
De Europese Unie overweegt ook om Russisch LNG onder sancties te plaatsen, wat momenteel zo'n 17% van het LNG omvat dat de EU jaarlijks ontvangt, stipt energieleverancier Engie aan in een e-mailupdate.
De EU-gasopslagen liggen momenteel op zo'n 60% vulgraad. Dat was vorig jaar 76%. Nederland valt op met een lage vulgraad, van 43,8% per 20 januari. Per 1 februari mag de Nederlandse vulgraad volgens Europese afspraken niet onder de 39% gezakt zijn.
De Europese Commissie beraadt zich op de mogelijkheden om te garanderen dat lidstaten zich houden aan de ingestelde bufferniveaus op bepaalde ijkmomenten door het jaar heen, weet Engie dat er verder op wijst dat Azië bereid lijkt om LNG 'tegen elke prijs' binnen te halen. Felle concurrentie dus voor Europa, dat ook steeds meer van LNG afhankelijk is.
Het team Energy Research Strategy van Publieke Zaken verwacht dit jaar opnieuw periodes van Dunkelflaute, waarbij prijspieken op de elektriciteitsmarkt kunnen ontstaan. Verder wijst men op een stijging van de EU ETS-prijs, het Europese emissiehandelssysteem. "Met name vanuit de elektriciteitssector is de vraag naar emissierechten toegenomen. Dit komt doordat het belang van gas en met name het emissie-intensieve steenkool in de Nederlandse elektriciteitsvoorziening groot is tijdens de wintermaanden."
Als je aardgas te duur vindt, moet je er minder van gebruiken. Simpel, maar het is wel wat Olof van der Gaag van de Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie vindt. Een lager gasverbruik kan de spanning op de markt verlichten, stelt hij bij BNR.
Netbeheerder TenneT gaat het elektriciteitsnet uitbreiden, zoals we ook in de energie-update van dinsdag meldden, maar makkelijk wordt dat niet. Niemand wil een hoogspanningslijn in zijn achtertuin, voorziet directeur Supply Chain Management van TenneT, Sjouke Bootsma. BNR sprak hem.
Om meer elektriciteit op te wekken uit wind, zou er een nieuw Belgisch windpark op zee moeten komen. Febeliec, de federatie van de grote energieverbruikende bedrijven, is tegen. Eén van de windparken zal zijn stroom via het energie-eiland met gelijkstroomkabels aan land brengen. Die verbinding dreigt overbelast te raken. Daardoor zal het park te veel moeten stilgelegd worden. Febeliec eist nu dat die hyperdure gelijkstroomverbinding wordt geschrapt., meldt de VRT.
Enorme inzet van NL gas- en kolencentrales afgelopen dagen. Deze 14000 MW stroomproductie met gascentrales vergt ruim 800 m3 aardgas per seconde!
— Martien Visser (@BM_Visser) January 21, 2025
Vanaf donderdag gaat het flink waaien en neemt windenergie deze productie grotendeels over. #grafiekvandedag pic.twitter.com/T1IOpsUAC0