"Voedselzekerheid is het goud van de 21ste eeuw," zo opende staatssecretaris Jean Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur het Nederlandse paviljoen op de Grüne Woche. Europa's grootste landbouwbeurs in Berlijn is jaarlijks de plek waar politici, bedrijven en ngo's uit de hele wereld elkaar ontmoeten en spreken over innovatie, voedsel en sierteelt. Zo ook Glastuinbouw Nederland, dat met staatssecretaris, Kamerleden, gedeputeerden, ambtenaren en bedrijven sprak over de toekomst van de glastuinbouw en verslag doet van de beurs.
Investeren in voedselzekerheid
De landbouwstaatssecretaris ziet een belangrijke rol voor Nederland in de wereldwijde voedselvoorziening en wil daarom meer investeren in de sector. Verduurzaming blijft daarin belangrijk. Dat bleek ook in een debat tussen keten en politici, georganiseerd door Greenports Nederland en LTO Nederland. Onder leiding van Glastuinbouw Nederland-voorzitter Adri Bom-Lemstra werd gedebatteerd over hoe de plantaardige keten gezamenlijk de Europese duurzaamheidsdoelen kan halen en tegelijkertijd zijn internationale koppositie kan behouden. Innovatie, maatwerk en samenwerking lijken daarin de sleutel.
Een waterefficiënte sector
Om de kansen van de Nederlandse glastuinbouw aan de Europese voedselzekerheid te benadrukken is er op het beursterrein een demokas neergezet door GroentenFruit Huis, Plantum en Glastuinbouw Nederland. Glastuinbouw Nederland directeur Ruud Paauwe vertelde de staatssecretaris in de kas over de inzet van de sector op waterefficiëntie en -hergebruik. Hierdoor beperkt de Nederlandse glastuinbouw zijn milieubelasting tot nagenoeg nul. Voldoende gietwater blijft echter een uitdaging. Samenwerking tussen overheid en sector is cruciaal om tekorten te voorkomen.
Reden voor Adri Bom-Lemstra om bij te praten met Zuid-Hollands gedeputeerde Arne Weverling over de rol van glastuinbouw in het verbeteren van de waterkwaliteit. Ook wisselde ze met het landbouwministerie en gedeputeerde Meindert Stolk uit over een aanjaagplan voor robotisering in de glastuinbouw om bij te kunnen dragen aan het huisvestings- en arbeidsmigratievraagstuk in Nederland.
Duits-Nederlandse as
Een beurs in Duitsland biedt ook goede kansen om de samenwerking met de branchevereniging van groente, fruit en sierteelt in ons buurland aan te halen. Zowel op gebied van voedingstuinbouw als sierteelt is Duitsland ons belangrijkste handelspartner. Om de Duits-Nederlandse as in Brussel op gebied van tuinbouwlobby te versterken, sloot Glastuinbouw Nederland EU-lobbyist Jesse Schevel aan bij het bestuur van het Zentralverband Gartenbau (ZVG) voorafgaand aan de Grüne Woche. Ook Adri Bom-Lemstra trof de Duitse collegae om te bespreken hoe we de sector in Europa beter kunnen profileren.
Bron: Glastuinbouw Nederland