Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gewassen contactloos meten met slimme sensoren en lichttechnologie

In het onderzoeksproject 'Gewasgroei Goed Gemeten' onderzochten de lectoraten Smart Sensor Systems en Fotonica van De Haagse Hogeschool, samen met Hogeschool Inholland, Lentiz MBO, technische toeleveranciers en telers in de regio Westland, hoe gewassen contactloos kunnen worden gemeten met sensoren en lichttechnologie. Deze aanpak biedt een alternatief voor de huidige, vaak invasieve meetmethoden in de tomatenteelt.



Het onderzoek
In het project zetten de onderzoekers een referentieteelt op en volgden zij een volledige teeltcyclus. Dit deden ze door in enkele planten de werkelijke sapstroom en de steeldikte continu te meten.

Ook voerde het team een data-analyse uit op zoek naar de correlaties van kopdikte en sapstroommetingen op basis van beschikbare real-time data in het klimaat en de irrigatie. Zijn kopdikte en stengeldikte inderdaad een betrouwbare voorspeller van de sapstroom, van de groei en uiteindelijke opbrengst? En is de gemeten Leaf Area Index (bladoppervlak per vierkante meter grondoppervlak in de kas) een goede voorspeller van de sapstroom en daarmee de groei?

Daarnaast werden alternatieve meetmethoden onderzocht en ontwierpen, bouwden, testten en valideerden de onderzoekers meetopstellingen en sensoren om stengeldikte, kopdikte en Leaf Area Index betrouwbaar te meten.

Resultaten
Het onderzoek werd afgerond in oktober 2024. Enkele resultaten van het onderzoek:

  • Een uniform meetprotocol voor dataverzameling. Dit protocol optimaliseert de mogelijkheden voor data-analyse, ondersteund door een Horti-IoT-beheersysteem en richtlijnen uit de Data Management Body of Knowledge.
  • Een bewezen correlatie tussen sapstroom en klimaat- en irrigatiegegevens. De bevindingen bieden nieuwe inzichten in hoe omgevingsfactoren de groei van gewassen beïnvloeden, wat telers helpt om betere beslissingen te nemen.
  • Voorspellingsmodellen voor sapstroom op basis van machine learning. Deze modellen helpen telers om water en energie efficiënter in te zetten, wat de duurzaamheid van de teelt ten goede komt.
  • Experimentele meetopstellingen in de kas met sensoren voor niet-verstorende en niet-destructieve metingen. Deze sensoren maken contactloze metingen mogelijk, wat de belasting op de gewassen vermindert.
  • Twee nieuwe meetinstrumenten voor het meten van kop- en stengeldikte. Een concept vervangt de digitale schuifmaat voor kopdikte en het andere concept biedt nauwkeurige, plaatsgebonden metingen van stengeldikte.
  • Nieuwe modelleringstechnieken waarmee gewassen eenvoudig gemodelleerd kunnen worden met een smartphone, inclusief aanbevelingen om de bruikbaarheid hiervan te verbeteren.
  • Verbeterd inzicht in meetstrategieën en dataverzameling in de glastuinbouw. Er is nu meer inzicht in hoe we het beste data kunnen verzamelen in de glastuinbouw, wat telers helpt bij het nemen van weloverwogen beslissingen.

Bron: De Haagse Hogeschool

Publicatiedatum: