Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Motie voor uitzendverbod glastuinbouw verworpen, gevaar nog niet geweken

Een motie om voor onder meer de glastuinbouw een uitzendverbod in te stellen is dinsdag in de Tweede Kamer verworpen. De Kamerleden Frans Timmermans (PvdA-GroenLinks) en Jimmy Dijk (SP) vroegen met de motie om een uitzendverbod voor de sectoren glastuinbouw, vleesverwerkende industrie en distributie. De Kamerleden wilden het verbod regelen via een snelle aanpassing van de wet.

Voorafgaand aan de stemming in Den Haag vroegen GemeenteBelang Westland en de lokale Westlandse CDA aan het Westlandse college van B en W of het bereid is om aan de fracties in de Tweede Kamer een helder en duidelijk signaal af te geven dat de genoemde motie niet zal bijdragen aan de problematiek die de Kamerleden aanhalen. Dat meldt het AD.

Als de motie zou zijn aangenomen, zou het Westlandse bedrijfsleven op slot kunnen gaan. Zowel de glastuinbouw- als ook de distributiesector zijn cruciaal voor Westland.

Vooral Frans Timmermans roerde zich vorig jaar flink in het debat over arbeidsmigratie, en was ook fel met kritiek op de glastuinbouw. Over de glastuinbouw merkte hij afgelopen december in een Kamerdebat op dat de 'goeien' op dit moment lijden onder de 'kwaaien'. "Als je daar mensen verplicht in dienst moet nemen, dan zal je zien dat de goede bedrijven die er al zijn floreren en dat de kwaden zich moeten aanpassen. Ik zie een kentering in het Westland, maar nog steeds worden veel te veel problemen afgeschoven op Rotterdam en Den Haag. Dat moet echt veranderen, en ik denk dat dat, door mensen vast in dienst te moeten nemen, ook werkt."

De sector is volgens Timmermans winstgevend genoeg om op een 'fatsoenlijke manier werkgever te zijn.' "Ik denk dat we dat met een uitzendverbod veel sneller kunnen bereiken."

Nieuwe maatregelen
Of een verwerping van de motie nu maakt dat het gevaar van inperking van beschikbaarheid van arbeidsmigranten voor de genoemde sectoren van de baan is, is de vraag. Minister van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid lijkt ook vastbesloten om iets aan misstanden met arbeidsmigranten te doen. Een algeheel verbod op uitzendwerk in bepaalde sectoren is voor de minister een 'laatste redmiddel', liet hij afgelopen najaar optekenen.

Een andere motie, van Timmermans en Dijk namens PvdA-GroenLinks en de SP, die vraagt om een over actueel overzicht te publiceren van uitzendbedrijven die door de Arbeidsinspectie beboet zijn op grond van de Wet aanpak schijnconstructies, werd dinsdag wel aangenomen.