De Spaanse brancheorganisatie Coag gaat juridische stappen ondernemen vanwege belastingfraude tegen importeurs van Marokkaanse tomaten. Dit heeft Andrés Góngora van Coag bevestigd tijdens een webinar. Hierin werd ingegaan op de gevolgen van de uitspraak van het Europees Hof van Justitie, dat bepaald heeft dat de vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Marokko illegaal is, omdat deze ook de gebieden van de Westelijke Sahara omvat.
Uit onderzoek door de technische diensten van Coag blijkt dat Marokko de jaarlijkse belastingvrije importlimiet van 285.000 ton tomaten ruimschoots heeft overschreden. Sinds 2019 zou Marokko jaarlijks zo'n 230.000 ton boven deze limiet hebben geïmporteerd.
Berekening van Coag op basis van gegevens van Eurostat (in ton)
Góngora schat dat importeurs de afgelopen vijf jaar ongeveer €71,7 miljoen aan importheffingen hadden moeten afdragen aan Spanje voor de overschrijding. Dit komt neer op gemiddeld €14 miljoen per jaar. "Onze berekeningen zijn nog mild voor Marokko", voegt hij toe. "Producten uit de Westelijke Sahara zouden zonder voorkeursbehandeling de EU binnen moeten komen, wat deze bedragen aanzienlijk zou verhogen."
Góngora benadrukt dat zowel de EU als de Spaanse en Franse regeringen medeverantwoordelijk zijn. "Coag vraagt al tien jaar duidelijkheid van de Europese Commissie en de Spaanse ministeries van Landbouw, Economie en Financiën over de geïnde invoerrechten op Marokkaanse land- en tuinbouwproducten. Tot nu toe krijgen we geen enkel bevredigend antwoord", zegt hij. "De Europese Commissie schuift de verantwoordelijkheid naar de lidstaten, terwijl de Spaanse ministeries elkaar de bal toespelen. Uiteindelijk blijft het stil."
Over het EU-arrest dat het handelsakkoord met Marokko ongeldig verklaart, zegt Góngora: "Als het akkoord illegaal is, mag de EU het niet nog een jaar laten voortduren om multinationals te plezieren. Ondertussen verliezen telers steeds meer aan inkomsten en verdwijnen teeltbedrijven."
Coag roept de Spaanse regering op om op te komen voor de belangen van telers, die zwaar worden benadeeld door het vrijhandelsakkoord. Ze dringen aan op druk binnen de EU om dit akkoord te annuleren.
Voor meer informatie:
Coag
www.coag.org