Nog even volhouden. Het mistige weer is bijna voorbij. Of het daarna zonnig wordt, is nog wel de vraag. Voorlopig wijzen de weerberichten op wisselvallig weer. De TTF-gasprijs is aan het begin van de nieuwe week weer aan het stijgen, tot weer boven de 48 euro per megawattuur.
Na de hoge EPEX-dagprijs voor elektriciteit maandag is ook dinsdag de prijs nog hoog met ruim 163 euro per megawattuur. Tussen 8 en 9 uur en 17 en 18 uur piekt de uurprijs tot 248 en 282 euro per megawattuur.
TTF-gasprijs contract februari 2025 t/m 20 januari 2025. Bekijk hier de meest actuele prijzen.
Bij Brainchild Commodity Intelligence zien ze dat telers weer voor de langere termijn gas durven vastleggen. Het bedrijf ondersteunt telers in de energiehandel, inmiddels alweer ruim tien jaar. Dat doet het bedrijf door telers rechtstreeks naar de beurs te brengen, de plek waar het vooral gebeurt tegenwoordig.
In een terug- en vooruitblik aan het begin van week 4 wijst BCI men op de weerberichten en voorspelt men een halverwege deze week afnemende warmtevraag, door iets hogere temperaturen. Bovendien trekt de wind aan, waardoor ook hier minder gas voor nodig is, bij elektriciteitsopwekking. "Door de daling op gas en de rust op de kolenmarkt verliest de dark spread wat voorsprong."
Ondanks de verwachting dat geopolitiek en ook de inauguratie van Trump 'enige volatiliteit' kan geven, verwacht men bij BCI dat het weer de doorslag gaat geven naar lagere prijzen. Wel volgt er nog een waarschuwing: "Uiteraard is het mogelijk dat prijzen tijdelijk corrigeren indien technische (ver)koopwaardigheid wordt bereikt. Ook is de afgelopen weken gebleken dat contracten toch steeds volatieler zijn dan verwacht waardoor enige waakzaamheid geboden is."
Bij energiehandelsplatform Powerhouse constateren ze dat de prijzen hoog blijven. Dat komt, ondanks gunstiger weer, omdat 'het geheel erg kwetsbaar blijft'. "Een kleine verandering kan leiden tot flinke prijsstijgingen." Voor elektriciteit wordt door Powerhouse geen echte prijsdaling verwacht, maar "de verwachting is wel dat de sinds medio december stijgende prijzen wat kunnen gaan dalen. De spotprijzen blijven op en neer gaan met het windaanbod."
De komende tien jaar gaat TenneT in Nederland 400 kilometer nieuwe bovengrondse hoogspanningsverbindingen bouwen om de al maar toenemende vraag naar elektriciteit aan te kunnen. Ook gaat men ruim 600 kilometer bestaande hoogspanningsverbinding opwaarderen waardoor zij 30% meer elektriciteit kan transporteren.
Specifiek voor Drenthe heeft TenneT ook goed nieuws. Een grote uitbreiding van het hoogspanningsnet zorgt voor ruimte voor grootverbruikers op het Drentse stroomnet. In november 2022 bereikte het Drentse hoogspanningsnet de maximale capaciteit. "De precieze impact van de netuitbreiding wordt nu door Enexis verder doorgerekend. Met de uitbreiding op station Zeijerveen is voorlopig een belangrijk knelpunt op het provinciale hoogspanningsnet weggewerkt. Maar in het elektriciteitsnet van Enexis zitten diverse stations vol en daar komen vandaag de stations Hoogeveen, Veenoord en Emmen Weerdinge bij. Voor die stations zal Enexis helaas nog met een wachtlijst moeten werken. Zodra hier meer over bekend is, krijgen de klanten die het betreft een bericht van Enexis", schrijft TenneT wel bij het bericht over de uitbreiding.
De provincie steekt €3,5 miljoen euro in de ontwikkeling van energiehubs in Zuid-Holland. Het is druk op het elektriciteitsnet en dus is het zaak om het bestaande net nu zo slim mogelijk te gebruiken. Eén van de manieren om dat te doen is door 'energiehubs' te creëren, aldus de provincie.
Steeds meer energieleveranciers bieden dynamische energiecontracten aan, en zeker niet meer alleen de kleinere leveranciers, constateert het Eindhovens Dagblad. "Dynamische energiecontracten worden steeds interessanter voor huishoudens met zonnepanelen, doordat met die contractvorm terugleverkosten omzeild worden. Op jaarbasis zijn ermee honderden euro's te besparen."
Onderzoeksbureau SiRM heeft in opdracht van VEMW onderzoek gedaan naar de meest doelmatige vorm van regulering voor de nieuwe reguleringsperiode vanaf 2027. De ACM past regulering toe die de maximale inkomsten van netbeheerders en daarmee ook de maximale tarieven bepaalt. Hiermee wordt gewaarborgd dat netgebruikers een eerlijke prijs betalen voor het gebruik van de elektriciteits- en gasnetten en dat netbeheerders hun onkosten, plus een redelijk rendement, vergoed krijgen. Wat de VEMW betreft werkt dit prima, en uit het rapport blijkt volgens de VEMW dat de huidige regulering niet de oorzaak van de problemen in het Nederlandse energiesysteem is.
Benieuwd naar wat er afgelopen maand op de Europese Energieraad is besproken? Minister Hermans van Klimaat en Groene Groei praat in een brief de Tweede Kamer bij. Meelezen kan hier.