Na de terugroeping van diepvries blauwe bessen bij Albert Heijn vorige week werd er afgelopen zaterdag weer een product teruggeroepen door de supermarktketen. Dit keer gaat het om de AH Andijvie 400 gram met TGT 19-01-2025.
Dit product wordt teruggeroepen in verband met een te hoog gehalte van het gewasbeschermingsmiddel tau-fluvalinaat. Overmatige consumptie kan leiden tot milde klachten zoals hoofdpijn en misselijkheid, aldus AH.
Wat kan men doen?
Eet dit product niet. Het product kan teruggebracht worden naar een Albert Heijn-winkel, waar men het volledige aankoopbedrag vergoed krijgt. Als het product online is gekocht, kan er hier eenvoudig een formulier ingevuld worden.
Voedselveiligheid
In een reactie laat Albert Heijn weten de nieuwe terugroepactie te betreuren. "We begrijpen dat deze terugroepactie mogelijk vragen of zorgen oproept, vooral na de gebeurtenissen met de blauwe bessen uit de diepvries eerder deze week. Bij Albert Heijn staat de veiligheid van onze producten altijd op de eerste plaats. We willen benadrukken dat dergelijke terugroepacties uitzonderlijk zijn en bedoeld om de hoogste voedselveiligheidsstandaarden te waarborgen. Wij nemen continu maatregelen met onze leveranciers in de keten om dit soort situaties te voorkomen. Wij bieden onze oprechte excuses aan."
Tau-fluvalinaat is een gewasbeschermingsmiddel. "Hoewel een enkele overschrijding van de norm meestal niet direct schadelijk is, nemen wij geen enkel risico met uw gezondheid", stelt AH in communicatie over de terugroepactie.
Ook in België besmettingen door blauwe bessen
Ondertussen houdt de eerdere terugroepactie van de blauwe bessen de gemoederen nog altijd bezig. In Nederland stroomden de meldingen na de bekendmaking binnen bij Albert Heijn en ook in België is nu duidelijk dat er enkele besmettingen met het hepatitis A-virus zijn, zo meldt de VRT.
In Vlaanderen zijn waarschijnlijk vier mensen besmet geraakt met hepatitis A door het eten van blauwe bessen van Albert Heijn. De winkelketen haalde de bessen eerder uit de rekken vanwege een mogelijke besmetting. In Nederland zijn al twee mensen opgenomen in het ziekenhuis. Het Departement Zorg in Vlaanderen onderzoekt de gevallen, maar heeft nog geen stalen van de bessen getest. Het is niet bekend of er ook gevallen in Wallonië en Brussel zijn.
Marktkramers proberen gerust te stellen
Marktkramers en groenten- en fruitspeciaalzaken doen onderwijl hun uiterste best om het publiek gerust te stellen. Zo geeft een marktkramer uit Bergen bij het Noordhollands Dagblad aan dat hij geen diepvriesproducten verkoopt, dus dat men zich geen zorgen hoeft te maken bij de verse blauwe bessen.
Soms gaat men echter heel ver in de overtuigingsdrang. Zo heeft de eigenaar van onderstaande foto besloten duidelijk aan te geven dat zijn bessen niet uit Polen komen. Blijkbaar kunnen deze 'Hollandse' bessen heel lang bewaard worden.
Hoe hou je de kans op besmetting zo klein mogelijk?
De meldingen zorgen er ook voor dat men achterdochtig wordt over wat er op groenten en fruit zit. Het AD gaat in op de vraag of je kunt voorkomen dat een virus of bacterie via groenten of fruit je lichaam binnendringt?
Wieke van der Vossen, voedselveiligheidsexpert bij het Voedingscentrum, adviseert groenten en fruit altijd grondig te wassen, zegt het AD. Dit verwijdert vuil, stof en ziektekiemen. Alleen afspoelen onder de kraan is echter niet voldoende om een virus zoals hepatitis A te verwijderen. In het geval van besmette producten, zoals de genoemde blauwe bessen, is het verstandig ze niet te consumeren.
Met koud water wassen en het fruit goed schoonwrijven is meestal voldoende om de meeste bacteriën en virussen te verwijderen. Azijn of soda toevoegen biedt geen extra voordelen. Bevroren producten zijn niet per definitie vrij van ziekteverwekkers. Virussen overleven lage temperaturen goed. Alleen verhitting doodt virussen en bacteriën volledig. Zachtfruit, zoals aardbeien en blauwe bessen, is gevoeliger voor besmetting omdat het handmatig wordt geplukt en moeilijker schoon te maken is. Vruchten met een schil, zoals bananen, zijn veiliger. Goede hygiëne is cruciaal: was je handen grondig voor het bereiden of eten van voedsel en houd je aan de basisregels voor voedselveiligheid.
Hoewel besmettingen soms voorkomen, blijft het eten van groenten en fruit essentieel voor een gezonde levensstijl, ook voor kwetsbare groepen zoals baby's, ouderen en zwangere vrouwen. Voor hen gelden specifieke richtlijnen, zoals het verhitten van kiemgroenten.