Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Royal Berry kijkt voor groei en schaalvergroting verder dan Bemmel

Tholen - Royal Berry, het bedrijf van Jan van Genderen, is al een grote speler in de aardbeienmarkt, en de ambitieuze ondernemer wil graag nog verder groeien. Sinds de laatste nieuwbouwstap, in 2022, is het echter even rustig gebleven in Bemmel. De reden? Verdere grond om te bouwen is er (nog) niet. "Als ik vertel dat ik ook buiten ons huidige tuinbouwgebied kijk om te groeien, dan kijken mensen mij soms nog verbaasd aan."

Toch is dat wel degelijk een optie voor Royal Berry, benadrukt Jan op de Aardbeiendag, waar hij een presentatie hield. Als jonge jongen van 17 had hij al zijn eerste eigen kas. Na het overlijden van zijn vader maakte hij vervolgens, vanuit Poederooijen, samen met zijn vrouw Jacoline de stap naar glastuinbouwgebied NEXTgarden.

Achter de tomatenteelt aan
Onder de rook van Nijmegen groeide het bedrijf gestaag door, tot inmiddels 57,5 hectare, verdeeld over drie locaties. Het aardbeienbedrijf teelt in glazen kassen, op stellingen en in Mini-Air-kassen, geavanceerde tunnelkassen.

Op de beurs gaf Jan zijn visie op de toekomst van de aardbeienteelt. "Waar de tomatensector tien jaar geleden stond, daar staat de aardbeiensector nu anno 2025. Onze sector zal in 2030 op het niveau van de tomatensector zo'n vijf jaar geleden staan." Al ziet Jan ook dat de ontwikkelingen steeds sneller gaan. "Elk stap die we zetten moet naar een residuvrije, energieneutrale aardbeienteelt toe leiden. Dat is de toekomst."

Van ondernemer naar onderneming
Als ondernemer maakte Jan de nodige crises al mee. De financiële crisis was de eerste, en daarna volgden Ehec, corona, energie, stikstof en volgens Jan dient de 'arbeidsmigratiecrisis' zich nu als volgende aan. "En de volgende crisis komt ook alweer sneller dan wij allemaal denken."

Wie dat hoort, zou denken dat de ondernemer het misschien even rustiger aan wil doen. Maar dat past niet bij Jan. Of inmiddels, dat past niet bij Royal Berry. Het aardbeienbedrijf groeide uit van een bedrijf van ondernemer Jan naar een onderneming, waarbij er een team vol specialisten aanwezig is.

En dat is maar goed ook, want Jan erkent op het podium in Den Bosch lachend dat hij niet de beste is in bijvoorbeeld de administratie die bij tal van certificeringen en nieuwe regels komt kijken. "Als ik alles nu nog alleen zou moeten doen, dan zou ik stapelgek worden. Gelukkig heb ik in mijn team specialisten die dit soort dingen wel leuk vinden. Ja, echt."

Schaalvergroting teler en retail
Over vijf jaar, in 2030, verwacht de aardbeienondernemer dat 80 à 90 procent van het aardbeienvolume uit Nederland door een beperkt aantal grotere telers wordt geteeld. Royal Berry wil er daar één van zijn.

De schaalvergroting die in de tuinbouw gaande is, gaat zeker niet aan de aardbeiensector voorbij, al is het nu nog wel een sector met relatief veel kleinere, vaak ook solitair gelegen telers. Juist zij krijgen het, zo leren ook steeds meer onderzoeken en cijfers, moeilijk om onder meer aan nieuwe energie-ontwikkelingen te voldoen.

Ondertussen vindt er ook een krachtenbundeling in de retail plaatst, ziet Jan. "Ontwikkelingen die vijf jaar terug nog onmogelijk leken, zijn nu toch gebeurd." Ook hier gaat hij nuchter mee om. Met een knipoog: "Het telefoonboek met kopers met wie we bellen is een stuk minder dik tegenwoordig."

Daling producties doorbreken
Ondanks alle stappen die telers zetten constateert de ambitieuze teler dat de producties in de aardbeienteelt inmiddels niet meer echt groeien. Sterker nog, ze lijken soms zelfs minder te worden, geremd door uitdagingen op het gebied van energie, gewasbescherming en arbeid. Het is volgens hem daarom tijd om het huidige teeltsysteem, dat nog sterk lijkt op dat van diep in de vorige eeuw, nog eens goed te bekijken. Wat is er aan innovatie mogelijk om de aardbeienteelt te optimaliseren, en de dalende trend qua producties te doorbreken?

Op energiegebied gelooft Jan absoluut nog in de toekomst van de WKK. Dat systeem heeft een dusdanig hoog energierendement dat er zeker nog plaats is voor de slimme techniek in de glastuinbouw. Daarnaast zijn er echter ook nieuwere ontwikkelingen die hij in de gaten houdt, zoals technieken om energie te besparen (dubbele schermen, ontvochtigen) en nieuwe vormen van energie (elektrisch verwarmen of waterstof).

Van 'een toertocht rijden' is aardbeien telen tegenwoordig volgens de oprichter van Royal Berry 'racen in de Formule 1' geworden. "De risico's worden steeds groter, waardoor ook het gevaar van het maken van één foute keuze voor een bedrijf groter wordt." Toch maakt het niet dat Jan groeiambities heeft. Voor zover dat niet al zo is wil hij dat Royal Berry in 2030 één van de bedrijven is die er toe doen. En dan niet alleen in NEXTgarden.

De nieuwste kas van Royal Berry, bij de opening in april 2023

Voor meer informatie:
Royal Berry
[email protected]
www.royalberry.eu